Alles over  

Kgalagadi Transfrontier Park

Zuid Afrika > Northern Cape > Green Kalahari > Kgalagadi Transfrontier Park >Het Kalahari Gemsbok Park, opgericht in 1931, is sinds een aantal jaar omgedoopt in Kgalagadi Transfrontier Park omdat het is samengegaan met het Kalahari Park in Botswana. Het park is nu in totaal 3,6 miljoen hectare (!) groot. Het beste is om met een 4WD auto of een hoge SUV het park in te rijden, al zijn enkele wegen met gewone sedan auto's wel toegankelijk. De ervaring leert dat mensen het vaak moeilijk vinen om deze wegen te berijden. Als u met een sedan auto komt, is het aan te raden dat de bodem van uw auto minimaal 190 mm boven het wegdek uitkomt. In het regenseizoen is een lage sedan onverstandig.
U kunt via Mata Mata naar Namibië reizen, maar bent wel verplicht om twee nachten accommodatie te boeken in het park. U moet in dat geval niet vergeten bij Twee Rivieren de immigratiecontrole (douane) te bezoeken.
De Botswaanse zijde is evenwel niet toegankelijk voor gewone auto's. Alleen met 4WD voertuigen en op sommige routes zelfs (kleine) convooien 4x4's kunt u een tocht maken in dit gedeelte van het park. De toegang tot het park is bij Twee Rivieren, waar tevens een restcamp is gevestigd. De dagelijkse conservation fee (toegangsprijs) bedraagt t/m 31 oktober 2013 voor volwassenen 192 rand per persoon per dag. Kinderen tot 12 jaar krijgen 50% korting.

Accommodatie Met een gewone auto bent u aangewezen op het Zuid-Afrikaanse deel. Vanaf Upington tot de ingang Twee Rivieren is de weg grotendeels geasfalteerd. In het park liggen drie restcamps, een aantal satellietcamps van deze restcamps en een aantal privé lodges. Het restcamp Twee Rivieren bij de ingang is het grootste camp met ondermeer een restaurant en gsm-verbinding. Via zandwegen die - behalve na een fikse regenbui - met gewone auto's gereden kunnen worden, zijn de kampen Nossob en Mata Mata te bereiken. Daarnaast zijn er 6 zogenaamde wildernesscamps: niet omheinde restcamps met volledig ingerichte tenten voor zelfcatering. Het gaat om de volgende kampen:

  • Kieliekrankie Wilderness Camp: 50 km (2,5 uur) vanaf Twee Rivieren on de zuidelijke duinweg. Elke unit heeft een eigen badkamer en keuken. Te bereiken met sedan auto's
  • Urikaruus Wilderness Camp: 72 km vanaf Twee Rivieren richting Mata Mata. Elke unit heeft een badkamer en een keuken. Te bereiken met een sedan auto
  • Kalahari Tented Camp: 115 km vanaf Twee Rivieren (3 uur). Units heben badkamer en keuken. Zelf (drink)water meenemen. Te bereiken met sedan auto
  • Bitterpan: ligt op een 4WD route tussen Nossob & Mata Mata. De route heeft een eenverkeersrichting vanuit Nossob. Het is aan te raden om eerst in Nossob te overnachten en de volgende dag de 3 uur naar Bitterpan te rijden. Een 4WD is verplicht, maar zware 4WD worden niet toegestaan. Ook trailers zijn niet toegestaan
  • Grootkolk: ongeveer 3 uur ten noorden van Nossob, op de grens van Namibië, Zuid Afrika & Botswana. Het camp is per sedan auto bereikbaar maar ook geheel zelfvoorzienend. Gezamenlijke keuken
  • Gharagab Wilderness Camp: 164 km boven Nossob, alleen bereikbaar met 4W, gezamenlijke keuken


Onderweg zijn er regelmatig drinkwaterplaatsen te zien. Het is vaak eindeloos genieten van de duinen in al haar kleurschakeringen geel en rood. Kijk uit naar de gemsbokken die soms op de randen van de duinen staan of naar de acrobatische springbokken. Misschien ziet u de Kalahari-leeuw. Groter dan zijn collega uit het Krugerpark is hij feitelijk niet, maar door de wilde ongekamde manen (er zijn hier weinig struiken) ziet hij er nog sterker en machtiger uit. Giraffes zijn er vooral rondom Mata Mata of zoals een bekend Zuid-Afrikaans tijdschrift zegt: als je bij Mata Mata geen giraffes hebt gezien, wordt het tijd om de ruiten schoon te maken. Hyena's en jakhalzen zijn ook talrijk aanwezig. Vooral als u kampeert is het beslist aan te raden de adviezen goed op te volgen: houdt altijd uw tent gesloten, bewaar geen voedsel in de tent en zorg ervoor dat u de omheining rondom de kampeerterreinen afsluit.

Klimaar en beste reistijd De Kalahari is een semi-woestijn met ongeveer 150 - 350 mm regenval per jaar. De regenperiode voor dit gebied ligt tussen november en april. Meestal gaat de regen gepaard met enorme donderstormen, vaak gepaard met sterke wind en zandstormen. Ook hier is de natuur zeer dankbaar. Na de eerste regenbui spruiten overal op de rode duinen gele bloempjes op evenals vers gras. Zonder vervolgregen verdort het gras evenwel weer snel.
Woestijnen staan bekend om grote temperatuurverschillen en dat geldt evenzo voor de Kalahari. De winternachten (tussen mei en augustus) kunnen zo koud worden als - 11 graden. De dagen zijn prettig warm tot circa 30 graden. In de zomermaanden tussen september en april kan de temperatuur overdag oplopen tot 42 graden in de schaduw en koelen de nachten maar matig af.

Openingstijden De openingstijden van het park zijn als volgt:
- januari en februari: van 06.00 - 19.30 uur
- maart: van 06.30 - 19.00 uur
- april: van 07.00 - 18.30 uur
- mei: van 07.00 - 18.00 uur
- juni en juli: van 07.30 - 18.00 uur
- augustus: van 07.00 - 18.30 uur
- september: van 06.30 - 18.30 uur
- oktober: van 06.00 - 19.00 uur
- november en december: van 05.30 - 19.30 uur.

Reistips In principe kunt u met een gewone auto safari rijden in het Kgalagadi National Park. De wegen zijn weliswaar van zand, maar door de droogte zijn ze overwegend hard en goed begaanbaar. Na hevige regenval dient u echter wel rekening te houden met veranderende omstandigheden en kunnen de wegen in modderpoelen veranderen. In dat geval is het beter niet te ver het park in te rijden, ofwel om advies te vragen bij de locale rangers. Geadviseerd wordt dat u bij het rijden van een sedanauto in elk geval 190 mm hoogte tussen weg en bodem van uw auto heeft. Een SUV of 4WD rijdt zeker prettiger. In het regenseizoen is een sedan onverstandig.
Zorg er verder voor dat u altijd voldoende water en voedsel bij u heeft voor onderweg. De rit tussen Twee Rivieren en Mata Mata of Nossob kost al snel 3,5 uur. Deze drie restcamps hebben alle een winkeltje en een benzinepomp.Het Kgalagadi National Park wordt door SANParks gezien als een malaria-laagrisicogebied waarbij bepaalde delen minder risicovol zijn dan andere. U kunt het beste met de GGD of Travelkliniek overleggen of u inderdaad profilax dient te gebruiken.

Grensovergang In 2007 is de grens tussen Mata Mata en Namibië opengegaan. Dit betekent dat het mogelijk is om via het park naar Namibië te reizen. Er is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet u een geldig paspoort hebben, maar bent u ook verplicht om twee nachten accommodatie te boeken in het Kgalagadi Transfrontier Park. Het is niet de bedoeling dat de grensovergang voor doorgaand verkeer wordt gebruikt. U moet bij Twee Rivieren al de douanehandelingen laten uitvoeren.
Als u vanuit Namibië een uitstapje wilt maken naar het park, dan is dat mogelijk. U kunt de grensovergang gebruiken die in dat geval als een gewone toegang geldt. Als u dus alleen een dagje blijft, vinden er geen douanehandelingen plaats. De officiele douane bevindt zich bij Twee Rivieren waar uw paspoort zal worden gecontroleerd als u vanuit hier verder Zuid-Afrika in wilt reizen. Ook nu moet u minstens twee nachten in het park blijven. Meer informatie is verkrijgbaar via +27(0)54 - 561 2000.
Aan de Namibische kant van Mata Mata aan de C15 ligt een accommodatie waar u kunt overnachten of een drankje kunt nemen. Kijkt u hier: http://www.opreisnaarnamibie.nl/Namibie/Zuid-Namibie/Kalahari-Zuid/Mata_Mata

U kunt via Mata Mata in het Kgalagadi Transfrontier Park naar Namibië reizen. Wel dient u minimaal 2 nachten te verblijven in het park.
Binnen het park zijn er twee hoofdwegen tussen Twee Rivieren en respectievelijk Mata Mata & Nossob. Deze wegen lopen parallel aan de duinenrijen. Tussen Nossob & Mata Mata lopen twee dwarswegen door het duinengebied. Vegetatie en wildleven wijkt af van de parallelwegen.

Twee Rivieren - Mata Mata: 120 km (3 uur)
Twee Rivieren - Nossob: 165 km (4 uur)
Twee Rivieren - Urikaruus Wilderness Camp: 72 km (2 uur)
Twee Rivieren - Kieliekrankie Wilderness Camp: 50 km (1,5 uur)
Nossob- Gharagab Wilderness Camp: 164 km
Kieliekrankie Wilderness Camp

Soort: Restcamps
Beoordeling: **
Mata Mata Rest Camp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Bitterpan Wilderness Camp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Grootkolk Wilderness Camp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Kalahari Tented Camp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Twee Rivieren Camp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Om comfortabel in het park te rijden, heeft u een hogere auto nodig. Een 4WD is buiten de regenperiode niet noodzakelijk maar wel handig. Met een gewone auto is het park in droge periodes ook te berijden, maar wel moeizaam.

Provincies

Zuid Afrika!