Alles over  

Madikwe Game Reserve

Zuid Afrika > North West Province > Central Region > Madikwe Game Reserve >Het Madikwe Game Reserve is een bijzonder park. Het 75.000 hectare Big Five wildpark bestaat uit zowel bosveld, als Kalahari wat inhoudt dat zanderige open vlaktes zich afwisselen met graslanden waarop groepjes bomen in formatie staan. Het park heeft daardoor dieren die u bijvoorbeeld in het Krugerpark niet kunt zien, zoals de gemsbok. Het Madikwe-wildreservaat wordt begrensd door de grens met Botswana in het noorden , de rivier de Marico in het oosten, het Dwarsberg-gebergte in het zuiden en de weg Zeerust-Gabarone in het westen.
Officieel is het Madikwe Game Reserve een nationaal park, beheerd door de North West Toursim Association en de provincie, maar het park is compleet verpacht aan private partijen. Daardoor is het niet toegankelijk om zelf safari's te rijden. Het is alleen toegestaan om door het park te rijden als u vanaf de ingang naar uw lodge gaat met uw eigen auto.
De wildstand in het park is erg goed waardoor de safari's ook van goede kwaliteit zijn. De omvang van het park werkt daar natuurlijk aan mee. Omdat het park niet vrij toegankelijk is, zijn het in principe alleen de gasten van de lodges die per jeep door het park geleid worden. Het massatoerisme is daarom hier nog niet doorgedrongen, al is het aantal lodges de laatste jaren enorm toegenomen.

Geschiedenis van het park
Het park is door Operatie Phoenix in 1991 tot stand gekomen, de grootste dierenverhuizing tot dan toe. In het kader van dit programma zijn verschillende soorten en typen planteneters, zoals witte neushoorn, nijlpaard, Kaapse buffel, zebra, waterbok, blauwe gnoe, hartebeest, sassaby, rietbok, bergrietbok, springbok, nyala, impala, bosbok, koedoe, elandantilope, knobbelzwijn, giraffe, olifant en struisvogel, en carnivoren, zoals leeuw, cheetah en gevlekte hyena, in het gebied uitgezet. Luipaard en verschillende kleine antilopensoorten kwamen al in de regio voor. Vandaag is het een zeer goed gebalanceerd park met ondermeer de Big Five. Daarnaast leven hier boksoorten die in andere parken niet of sporadisch voorkomen. Het gaat dan om soorten die juist in de drogere en Kalahari-achtige omstandigheden kunnen gedijen.
Het was ooit arme landbouwgrond die verlaten werd nadat het - in het kader van het thuislandenbeleid -door de Apartheids regering gekocht was om deel uit te gaan maken van het thuisland Boputhatswana.
Hoewel Madikwe ongeschikt is voor de landbouw, is het een uitgelezen gebied voor wild door het voorkomen van hoogproductief 'sweetveld', een type gras. De nadruk van het herintroductieprogramma lag daarom op de zogenaamde 'bulkgrazers', omdat het hoogproductieve 'sweetveld' met veel grote, in pollen groeiende grassen, voor deze soorten heel geschikt is.

Duurzaam toerisme
De gedachte achter dit zeer omvangrijke programma is dat men van Madikwe een belangrijk gebied voor ecotoerisme wilde maken, waarmee een bron van inkomsten gecreƫerd kon worden voor de socio-economische ontwikkeling van de omliggende plattelandsgemeenschappen, en banen voor de lokale bevolking. Gedurende de Apartheidsjaren is een groot aantal Tswana boeren min of meer gedwongen verplaatst naar andere locaties. Of dat altijd van harte is gegaan, valt te betwijfelen. Zeker is wel dat in de moderne tijd dit soort grootscheepse grondverschuivingen op een meer communicatieve wijze wordt aangepakt. Sinds 2003 is het plan goedgekeurd om Madikwe samen te voegen met het Pilanesberg Game Reserve in een groot Heritage Game Reserve. Om de locale bevolking, voornamelijk arme Tswana boeren, bij het proces te betrekken, heeft in datzelfde jaar een wandeltocht plaatsgevonden van vier dagen om de bewoners bewust te maken van de omvang van het gebied en de toekomstperspectieven. Hoe dit proces ook afloopt, het lijkt een mooi initiatief voor streken waar grondverdeling een issue is.

Hoe werkt dit park?
Om het Madikwe Game Reserve binnen te rijden, heeft u een reservering nodig bij een van de lodges in het park (zie accommodaties). Op dit moment zijn er drie toeganspoorten: de Derdepoort Gate in het noorden, de Molatedi Gate in het zuiden en de Abjaterskop in het zuidwesten. De meeste mensen zullen bij Abjaterskop binnenkomen omdat deze toegang aan de doorgaande weg tussen Zeerust en Gabarone ligt. De andere twee ingangen zijn slechts via gravelwegen te bereiken. Desalniettemin: als u in het noorden van het park moet zijn (bijvoorbeeld bij Jacki's Safari Lodge) is het wel handiger om de noordelijke toegang te nemen.
Eenmaal in het park mag u met uw auto naar uw lodge rijden. Daarna vinden alle safari's per jeep van de lodge plaats inclusief een ranger en tracker. Al uw maaltijden zijn eveneens inbegrepen. In het park zijn geen benzinestations, tankt u daarom ruim van te voren. Bij de meeste lodges kunt u wel terecht met een creditcard, al kan het vooorkomen dat de stroom na hevige regen utivalt. Generatoren nemen de stroomvoorziening zo goed en zo kwaad als het gaat, over.

Klimaat
U zult de meeste regen treffen in de maanden december, januari en februari al kan het vanaf half september al beginnen. Vaak valt de regen in zware buien aan het einde van de dag. In de zomerse maanden (oktober - april) is het warm tot zeer warm. In de wintermaanden kunnen de dagen aangenaam zijn, maar de nachten zijn koud tot zeer koud (onder het vriespunt). Neem daarom warme kleding mee, vooral voor op de safari-auto. U zult merken dat een sjaal en handschoenen geen overbodige luxe zijn. Vanaf januari 2008 geldt een entree prijs voor het park van R50 voor volwassenen en R20 voor kinderen en gepensioneerden.
Impodimo

Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: *****
The Bush House

Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: ****

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!