Landkaart  

Central Region

Zuid Afrika > North West Province > Central Region >

Flash map.
Plaatsen in "Central Region": Groot Marico - Lichtenburg - Madikwe Game Reserve - Mafikeng - Zeerust

Alles over

Central RegionHet grootste deel van het vroegere thuisland Bophutatswana ligt in de Centrale Region, de streek die aan de westzijde grenst aan Botswana. Het is voornamelijk de Tswana-stam die hier woont, levend van landbouw. In de buurt van Groot Marico en Zeerust zijn het de velden mais, chili's en zonnebloemen die werk verschaffen. Meer zuidwaarts gaat de landbouw over in veeteelt.

Geschiedenis
De Central Region kent al zeker duizend jaar menselijke bewoning. De Tswana-stam had hier haar nederzettingen. Er zijn resten gevonden van een stad zo groot en complex als Kaapstad uit de ijzeren tijd. De stad heeft de naam Kaditswene meegekregen. De ruïnes liggen op 42 kilometer afstand van Groot Marico (volg de Enselsberg route op de toeristische kaart). Een afspraak is wel noodzakelijk, ook om u te vergewissen of er daadwerkelijk iemand aanwezig is. Dit spreekt niet altijd vanzelf: 0183672 en vraag naar 1513 of gsm: 073 - 255 6550.
Ook de Khoi Khoi en San hebben hier rondgezworven. Rotstekeningen zijn daar het bewijs van.
De blanke geschiedenis is pas begonnen in de vroeg 19e eeuw, toen boeren vanuit de Kaapprovincie de Grote Trek begonnen, op zoek naar vrijheid en land. Van de 2e helft van de 19e eeuw kwam dit gebied samen met de Transvaal onder het bestuur van de Boeren die Paul Kruger aanstelden als president. Toen eenmaal diamanten werden gevonden in Kimberley vanaf 1867 en goud in Witwatersrand (Johannesburg) vanaf 1886 werd opeens de situatie van de streek compleet anders. De Engelsen die beheer hadden over de Kaapprovincie en Natal wilden ook de Boerenrepubliek annexeren. Dit had de twee Boeren-Anglo oorlogen tot gevolg (1877) en 1899- 1902, die ook in deze streek sporen heeft achtergelaten.

Big Five
Natuur speelt ook een belangrijke rol in deze streek. Het grote wildpark Madikwe is op de grens gevestigd. Het 75.000 hectare Big Five Game Reserve is een grote toeristische trekpleister. In de toekomst zal het samen met het Pilanesberg Game Reserve één groot wildpark gaan vormen (zie inleiding Bojanala).

Bosman
Groot Marico heeft voor veel blanke Afrikaans sprekende Zuid-Afrikanen een eigen klank: het is de klank van de schrijver Herman Charles Bosman die in onnavolgbare stijl de wetenswaardigheden van mensen kon beschrijven. Bosman kan Afrikaners tot tranen toe laten lachen. Zelf was hij een nogal tragisch figuur die jaren in het gevang doorbracht na de moord op zijn stiefbroer. Groot Marico is desalniettemin zuinig op de literaire held en organiseert jaarlijks het Herman Charles Bosman-festival.
Impodimo

Plaats: Madikwe Game Reserve
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: *****
The Bush House

Plaats: Madikwe Game Reserve
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: ****

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links