Alles over  

Komatipoort

Zuid Afrika > Mpumalanga > Lowveld Legogote&Wild Frontier > Komatipoort >Thema's: Natuur, Safari

Komatipoort is een dorp dichtbij Crocodile Bridge, de meest zuidoostelijke ingang van het Krugerpark. Het dorpje is handig voor reizigers die kamperen of op een andere manier in eigen voedsel voorzien. Komatipoort heeft ondermeer een grote Spar en enkele andere winkels, gevestigd in een winkelcentrum aan het begin van het dorp. Verder zijn er enkele restaurants waar je nog even kunt lunchen voordat je het park binnengaat. Ook voor de avonden kan het handig zijn. Gasten van het restcamp Crocodile Bridge mogen namelijk na zonsondergang het park nog in en uit om in Komatipoort te dineren. U moet al wel ingecheckt zijn.
Het dorp heeft zijn naam gekregen van de Komatirivier die bij het dorp samenvloeit met de Krokodillenrivier. Deze laatste rivier scheidt het wildleven van het Krugerpark van de menselijke bewoning. Ten oosten van het dorp liggen de Lebombobergen die de grens met Mozambique vormen.
Het woord Komati stamt af van het Swazi-woord, 'Nkhomatie' wat betekent ' rivier van de koeien'. Naar we mogen aannemen worden hier 'seekoeien' bedoeld: nijlpaarden.

Klimaat en geschiedenis
Komatipoort is gemiddeld, de warmste plaats in Zuid Afrika met een gemiddelde zomer temperatuur van 33°C en een heerlijke 26,5° C in de winter. Het is dan ook niet verrassend dat hier voornamelijk tropisch fruit geteeld wordt.
Komatipoort is ontstaan rond 1890 vanwege de aanleg van het spoor tussen Mozambique en Pretoria. De aanleg is uitgevoerd door een Nederlands bedrijf. De aannemers hadden het verblijfskamp aan de oevers van Komatirivier opgeslagen. Volgens de overlevering ging het leven binnen het kamp er nogal wild aan toe: de alcohol vloeide rijkelijk. In combinatie met de vaak hevige warmte en sterk aanwezig malaria brak er regelmatig oproer uit. Tijdens de oorlog tussen de Engelsen en de Boeren diende het kamp als onderkomen voor een bende grillige huursoldaten die door de Engelsen werden ingehuurd om te vechten tegen boerenguerillas in de 'bush' .

Toerisme
De wilde jaren zijn voorbij en Komatipoort is nu een rustig dorp waar de meeste bewoners leven van landbouw, vooral de teelt van tropische vruchten zoals mango, banaan en koffie. De malaria is inmiddels onder controle en het Krugerpark dichtbij. Komatipoort is daarmee een goede uitvalsbasis geworden voor liefhebbers van safari. Zeker als de accommodaties vol zijn binnen het park, is Komatipoort een geliefd alternatief. Aan de rivier liggen enkele leuke lodges die uitkijken op het park. In en aan het water is vaak wild te zien - een mooie bonus.

Vanuit Komatipoort is het mogelijk om een daguitstapje te maken naar Maputo in Mozambique. Houdt rekening met visumkosten die rond 80 USD per persoon liggen.

Komatipoort - Crocodile Bridge: 20
Komatipoort - Jeppe's Reef: 95
Komatipoort - Nelspruit: 105
Buckler's Africa

Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: ****
Tambarina Restaurant

Soort: Vis
U kunt hier terecht voor: Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Komatipoort ligt strategisch bij de meest zuidwestelijke ingang van het Krugerpark.

Provincies

Zuid Afrika!