Alles over  

Barberton

Zuid Afrika > Mpumalanga > Lowveld Legogote&Wild Frontier > Barberton >Thema's: Leuke dorpjes

Zoals zoveel dorpen en steden in Zuid-Afrika dankt ook Barberton zijn faam aan het goud. In 1883 ontdekte de Fransman Auguste Robert goud in wat tot dan toe bekend had gestaan als de vallei des doods. Er heerste namelijk veel malaria in die tijd. De goudkoorts die uitbrak zorgde voor de stormachtige geboorte van Barberton. De plaats kreeg zijn naam van de goudzoekers Graham, Fred en Henry Barber. In niet meer dan drie jaar werd Barberton een centrum van activiteit, met een effectenbeurs en tientallen bars en slijterijen. Het duurde jammer genoeg niet lang voordat de zeepbel uit elkaar spatte. Opbrengsten vielen tegen en berichten dat op de Witwatersrand grote hoeveelheden van het edele metaal gevonden waren, deden de rest. Zo snel als Barberton ontstaan was, zo gauw raakte het ook weer in de vergetelheid.
Vandaag de dag is het een aangenaam klein stadje met een paar interessante gebouwen, bars en hotels en is voor eeuwig vastgelegd in Jock of the Bushveld, Sir Percy Fitzpatrick's klassieke avonturenverhaal over de wereld van het goederenvervoer aan het eind van de 19e eeuw. Een beeld van de held van het verhaal, de hond Jock, staat voor het gemeenthuis van Barberton. Ook kunt u in het dorp de oude gevel van de 'Cape Stock Exchange' zien wat de eerste aandelenbeurs van het land was.
In de omgeving van Barberton (route naar Kaapmuiden) liggen de overblijfselen van Eureka City, ook een plaats waar goud gevonden is. Boven het dorp ziet u nog overblijfselen van een kabelbaan. Deze loopt tot in Swaziland en werd gebruikt voor het vervoer van ondermeer kolen. U kunt een aardige wandeling maken door het dorp. In het museum (geeft een goed overzicht van de historie van het dorp!) en bij het toeristenbureau zijn wandelbrochures te verkrijgen. Daarin kun het een en ander lezen over de geschiedenis van de gebouwen.

Een mooie route vanaf Swaziland kunt u rijden via Bulembu naar Piggs Peak in Swaziland. De weg slingert prachtig door de bergen. De grens is open van 08.00 - 16.00 uur.

Barberton - Piggs Peak: 55

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

In Barberton is de eigenlijke goudkoorts begonnen met de oudste beurs van Zuid Afrika.

Provincies

Zuid Afrika!