Landkaart  

Cultural Heartland

Zuid Afrika > Mpumalanga > Cultural Heartland >

Flash map.
Plaatsen in "Cultural Heartland": KwaMhlanga - Middelburg - Moloto - Witbank

Alles over

Cultural HeartlandAls u vanuit Johannesburg over de N12 en N4 richting Panoramaroute en het Krugerpark gaat, rijdt u de streek Cultural Heartland binnen. In deze streek is veel van de kleurrijke Ndebele cultuur te zien. Het voormalige thuisland Kwandebele begint bij Moloto aan de R 573 ten noordoosten van Pretoria en loopt via Kwamhlanga richting Groblersdal. De Ndebelekunst en -tradities zijn zowel te zien in en rond Kwamhlanga als in Botsabelo, de missiepost ten noorden van Middelburg. Botshabelo ligt niet binnen Kwamhlanga en is het makkelijkste bereikbaar via de N12 en N11. Esther Mahlangu, de meest bekende Ndebele kunstenares, woont in een kraal op het platteland rondom Kwamhlanga.

Volgens cultuurhistorici is de kunst onder de Ndebele zo ontwikkeld omdat het een vorm is waarmee zij het lijden van de stam probeerden te verwerken. De stam heeft veel te verduren gehad onder zowel interne strubbelingen als aanvallen van buitenaf. Momenteel vormen zij met 2,5 miljoen leden (1,5% van de totale bevolking) de kleinste stam binnen Zuid-Afrika. Over de interne ruzies binnen de Ndeble geschiedenis leest u meer onder de plaats Kwamhlanga.
Rond 1800 kreeg de stam met de Mfecane van Shaka Zulu te maken. Meer dan van Shaka Zulu zelf heeft het volk echter geleden onder Mzilikazi, een gevluchte Zulu-krijger. Mzilikazi wist de Manala te overmeesteren en omdat hij verder noordwaarts wilde trekken uit angst voor zijn vroegere krijgsheer, doodde hij de meeste Ndebele mannen. Met de vrouwen en kinderen vluchtte hij richting Zimbabwe waar de stam de huidige Matabele vormt.
De Nzundza Ndebele kregen in Zuid-Afrika te maken met het sterkere Swazi koninkrijk, terwijl het gevaar van Zulumacht nog niet geweken was. Op dat ogenblik zwaaide de Pedi koning Thulare de scepter die een winstgevende handel had opgezet in ivoor en goud tussen Zuid-Afrika en de havens in Mozambique. Behalve deze ontwikkelingen verschenen vanaf 1850 de blanke boeren op het strijdtoneel, op zoek naar land voor hun vee. Al deze verwikkelingen gingen gepaard met veel gevechten, oorlogen en veldslagen. In deze turbulente omstandigheden is de missiepost Botshabelo ontstaan in 1865, een welkome schuilplaats voor de Ndebele.

De mijnindustrie speelt nog steeds een belangrijke rol in de geschiedenis van Cultural Heartland. Middelburg en Witbank zijn typische industriesteden. Daarnaast is landbouw ook belangrijk. Weidse weilanden en velden met akkerbouw trekken aan het oog voorbij terwijl u de N4 afrijdt. En mocht u tijd en gelegenheid hebben om de R 573 te rijden waarbij u vanaf Moloto het voormalige thuisland Kwandebele inrijdt, dan zult u zien hoe mooi het landschap voor de landbouwbewerking is geweest. Het bushveld is hier grotendeels onaangetast. Zeker als de weg omhoog loopt, ontvouwen zich mooie vistas aan het oog. Het landschap kan misschien droog zijn in de wintermaanden, maar na de regens ligt er een groen en fris tapijt met weelderige vegetatie.

Middelburg - Johannesburg luchthaven: 125 km
Middelburg - Botshabelo: 14 km
Johannesburg - Kwamhlanga: 110 km
Ndebele Culture Experience
Plaats: KwaMhlanga
Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Ndebele Historical Village
Plaats: Middelburg
Soort: Musea
Prijs volwassenen: 25,00
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De kleine Ndebele stam is trots op haar tradities. In Kwandebele, het voormalige Ndebele thuisland, kunt u nog zien hoe vrouwen de traditionele klederdracht dragen.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links