Alles over  

Mapungubwe National Park

Zuid Afrika > Limpopo > Soutpansberg > Mapungubwe National Park >In het noorden van de Limpopo provincie ligt aan de grens met Botswana het Mapungubwe National Park. Rode rotsen worden hier afgewisseld met dikbegroeid mopane-bosveld. Het park draagt sinds mei 2004 de naam Mapungubwe, daarvoor stond het bekend als het Vhembo/Dongola Nature Reserve. Sinds 2003 staat het park op de Wereld Erfgoed lijst en dat is niet voor niets. De geschiedenis van Mapungubwe is zeer interessant. Dit heeft vooral te maken met de archeologische vondsten in het park.
In de jaren '30 van de vorige eeuw zijn door de toenmalige blanke eigenaar Van Graan resten gevonden van gouden voorwerpen. Deze gouden voorwerpen lagen op en rondom een heuvel die door de zwarte bewoners van de streek als heilig werd beschouwd. Geen van hen durfde de heuvel te beklimmen, uit angst met de dood gestraft te worden. Op een dag in de 1932 besloot Van Graan samen met zijn zoons de gok te wagen. Zijn wandeling leverde een verzameling van gouden olifanten, neushoorns en andere voorwerpen op.
Van Graan besloot de voorwerpen naar de Universiteit van Pretoria te sturen, waar ze als puur goud werden bestempeld. De onderzoeker L. Fouche bracht een deel van de vondsten in kaart en publiceerde in 1937 een artikel over Mapungubwe. In de jaren erna is er echter windstilte opgetreden.
Deze windstilte kwam voornamelijk voort uit het politieke (Apartheids)bewind. De vondsten hadden duidelijk gemaakt dat op deze plaats eeuwenlang een beschaving had gewoond van zwarte stammen die ook nog eens op hoog niveau stond. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bevolking een goed en welvarend leven leidde. Er was voldoende en gevarieerd voedsel; diverse dieren werden als huisdier gehouden en er is sprake geweest van een levendige handel tussen Mapungubwe en landen zover als Perziƫ.
Voor de Apartheidspolitiek leverde deze vondsten een gevaar op omdat het de mythe aantastte waarin de blanken deden voorkomen dat op het moment van hun aankomst in de Kaapprovincie in 1652 zwarte stammen vanuit het noorden naar het zuiden afzakten. De blanke politiek wilde hiermee bewijzen dat de blanke bevolking evenveel en even oude rechten op het land had als de zwarte bevolking. De vondsten van Mapungubwe brachten deze visie in gevaar en gaven bovendien aan dat zwarte stammen in staat zijn geweest een beschaving op te bouwen. Dit terwijl de Apartheidsregering er juist prat op ging dat de blanke inwoners beschaving naar Afrika hadden gebracht.
Sinds 2001 wordt er hard gewerkt om het park toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het 28.000 hectare park wordt beheerd door de South African National Parks Board. De natuurlijke omgeving wordt gedomineerd door de Limpopo Rivier, rode aarde, baobab bomen (de Hamilton baobab heeft een omvang van 31 meter!), zandstenen grotten en oude rotsen. In het park komt de Big Five voor die - en dat is ook uniek - hier niet geherintroduceerd is, maar er van oorsprong voorkomt. Toeristen komen er pas sinds 2005. Mapunguwbe ligt in een malariagebied.

Informatiecentrum geopend in 2012HTMLCode1
In maart 2012 is het nieuwe informatiecentrum geopend, op een heuvel bij de hoofdingang. Het is een bijzonder bouwwerk geworden van diverse ronde kamers van steen, klei en aarde die zeer natuurlijk opgaan in de omgeving. Binnen het centrum is een overzicht te vinden van de geschiedenis van het park waaronder de gevonden fossielen uit lang vervlogen tijden, maar ook klei voorwerpen uit de de 12e eeuw. In de achterste kamer is het bekende gouden neushoornbeeld te zien; dit beeld is uitgegroeid tot het icoon van de rijke handel tussen Afrika en Arabiƫ gedurende de 12e eeuw. Een wandelpad leidt tenslotte vanuit het centrum naar de top van een heuvel met fantastisch uitzicht.
Leokwe Camp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Sinds 2012 heeft het park een bijzonder bezoekerscentrum. De geschiedenis en artefacten van het park liggen uitgestald in een bouwwerk van ronde kamers gebouwd uit natuurlijke materialen waarbij vooral de stenen daken opvallen.

Provincies

Zuid Afrika!