Alles over  

Durban Centraal

Zuid Afrika > Kwazulu-Natal > Greater Durban > Durban Centraal >Durban is gelegen aan de oostkust in de provincie KwaZulu-Natal en vormt de op 2 na grootste stad in Zuid-Afrika. Door de in de regio wonende Zulu's wordt de stad ook wel eThekwini genoemd, wat 'lagune' betekent. Hoewel Durban vooral een toeristische baddplaats is, met meer dan 100 km kustlijn, 320 dagen zon per jaar en gepromoot als 'South Africa's Playground', is het ook Zuid-Afrika's drukste havenplaats met één van de grootste natuurlijke havens ter wereld.
Het centrum is gebouwd rond een baai, de 'Bay of Natal'. Durban wordt vaak gezien als een moderne, drukke stad met veel verkeer en hoge gebouwen en hoewel weinig van de oorspronkelijke gebouwen nog bestaan heeft de stad een fascinerende geschiedenis. Eén manier om deze te ontdekken is door aan een historische stadstour deel te nemen.
Net als in de rest van Zuid-Afrika zijn er ook in Durban wijken die u, vooral 's avonds, maar beter kunt vermijden. Een voorbeeld daarvan is het stadsgedeelte net achter de boulevard. Daar staat tegenover dat er ook veel veilige wijken zijn, evenals een gezellige boulevard en mooie stranden. In en rond Durban is veel te doen en het is zeker de moeite waard om hier enige tijd voor uit te trekken.
In het stadscentrum van Durban vindt u de boulevard. Iets westelijker ligt het Indiase district met een markt in Victoria Street. Denkt u eraan altijd af te dingen!
Durban is het hele jaar door warm. In dit (sub) tropische klimaat kan het wel zeer vochtig worden. In augustus is echter de regentijd nog niet werkelijk begonnen. In Durban zelf zult u daarom groen aantreffen, maar op uw rit door de provincie zult u zeker ook geconfronteerd worden met zwarte velden. De eigenlijke ploegmethode (door zowel zwart als blank) bestaat hier overwegend nog uit het platbranden van velden. Vanaf de eerste regens veranderen deze velden dan in een groen paradijs.

Geschiedenis Eens bestond het gebied wat nu Durban is uit graslanden met flamingos, nijlpaarden en pelikanen. De vroegste bewoners waren de leden van de Lala Tribe, die leefden van visserij, jacht en landbouw in de vruchtbare tropische kustbossen.
Op 25 december 1497 kreeg de Portugees Vasco Da Gama, op weg naar het oosten, land in zicht en noemde het Natal, wat in het Portugees 'Kerstmis' betekent. Hoewel dit waarschijnlijk de huidige Transkei was, waren de Portugese ontdekkingsreizigers hiermee de eerste Europeanen in de regio. De natuurlijke haven bij Durban werd door de Portugezen 'Rio de Natal' (Kerstrivier) genoemd.
In 1576 werd de kust van Natal door de Portugese cartograaf op de kaart gezet, maar pas in 1684 arriveerden de eerste Europese handelsschepen in Natal om ivoor te kopen. De eerste European die zich in de regio vestigden waren de overlevenden van twee schipbreuken. In 1686 strandde een schip van de V.O.C., deStavenisse, bij Umzinto. De bemanning liep naar het noorden totdat zij de baai van Natal bereikten. Daar ontmoette zij de overlevenden van de 'Goede Hoop', die tijdens een storm in 1985 gestrand waren. De twee groepen woonden een jaar lang in een hut op de Bluff (aan de zuidkant van de baai), welke het eerste Europesche bouwwerk in Durban vormde. Na een relatief succesvolle eerste handelsexpeditie plande de V.O.C. om hier een handelspost te ontwikkelen. Land werd gekocht van Chief Inyangesi in ruil voor kralen, koper en ijzer ter waarde van zo'n 1000 gulden. Er deden zich echter 'technische' problemen voor met de zandbanken in de baai en de handel werd eigenlijk nooit echt ontwikkeld. In 1730 stichtten de Nederlanders een alternatieve handelspost in Delagoa Bay, het huidige Maputo Bay, aan de kust van Mozambique.
In 1823 arriveerden de eerste Engelse handelaren, gedreven door de verhalen over over Shaka - de machtige leider van de Zulu's - en zijn imperium. Luitenant Francis en George Farewell arriveerden in de baai van Natal en werden door een storm over de zandbanken heen geblazen. In mei 1924 keerden ze terug met Henry Francis Fynn en een groep avonturiers en zetten hun eerste kamp op, nu bekend als Farewell Square. Henry Fynn was de eerste Europese handelaar die contact maakte met Shaka, hoewel de aankomst van de Europese handelaren een jaar eerder al aan Shaka gerapporteerd was. Fynn en zijn groep claimden (ten onrechte) afgezanten van Koning George te zijn en werden goed ontvangen door Shaka. Nadat Fynn Shaka had helpen herstellen van een steekwond, opgelopen tijdens een gevecht, schonk deze hem als dank een stuk land van 9000 km². Fynn verklaarde zichzelf Koning van Natal en verwierf zijn macht op dezelfde brute manier als zijn beruchte buurman Shaka. Fynn's nederzetting groeide uit tot een stad en werd in 1835 Durban genoemd, naar de toenmalige Gouverneur van de Kaapkolonie, Sir Benjamin d'Urban. In 1844 werd Natal officieel erkend door de Kaapkolonie en hierdoor werden veel nieuwe settelers, op zoek naar land, aangemoedigd om naar Durban te trekken. In de zestiger jaren van de 19e eeuw zorgde de ontwikkeling van de suikerrietindustrie ervoor dat Durban als havenstad groeide, wat de stad één van haar meest unieke eigenschappen gaf. Omdat de Zulu's tevreden waren met hun landbouw en traditionele economische activiteiten, werden goedkope arbeiders uit India overgebracht. Een deel van hen besloot na een 5-jarig contract definitief te blijven en uiteindelijk domineerde de Indiase populatie de lokale groente- en fruitmarkt en anderen zetten bedrijfjes op en ontwikkelden zo een belangrijke handelsband tussen Zuid-Afrika en India. Tegenwoordig is de Indiase populatie in Durban de grootste buiten India.
In de jaren '90 van de twintigste eeuw passeerde Durban Kaapstad als de tweede grootste stad in Zuid-Afrika. In meer recente jaren is Kaapstad snel gegroeid en heeft haar nummer-2 positie weer van Durban overgenomen.

Klimaat Met meer dan 200 dagen zon per jaar, heeft u in Durban grote kans op mooi weer. Over het algemeen heeft de stad een vochtig, subtropisch klimaat met een relatief hoog neerslaggehalte, voornamelijk in de zomermaanden. De temperatuur is het hele jaar door redelijk constant, maar varieert wel sterk per gebied als gevolg van de verschillende topografie, begroeiing en kooldioxide-uitvoer in de stad. Hoewel de dagtemperatuur in de zomer (december t/m maart) gemiddeld rond de 28 graden ligt, kan het 's middags ook gemakkelijk 35 ºC worden. In de winter (juni t/m september) is de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 23 graden. 's Nachts daalt de temperatuur in de zomer tot ca. 20 graden en in de winter is dat ca. 11 graden. Wel is er in de zomer meer en vaker neerslag dan in de winter. Het aantal zonne-uren varieert het hele jaar door van 5 tot 8 uur per dag. In de winter, wanneer er veel hogedrukgebieden zijn, ziet u het grootste gedeelte van de tijd een strakblauwe hemel maar in de zomer is het vaker bewolkt.
De weersverwachting voor Durban en andere plaatsen in Zuid-Afrika vindt u op: www.weathersa.co.za

Stranden De zee bij Durban is veilig om te zwemmen omdat er haaiennetten geplaatst zijn en op het strand zijn dagelijks lifeguards aanwezig tussen 8:00 en 17:00 uur. Het strand is verdeeld in secties om te zwemmen, surfen en body boarden.
De meest populaire en dus drukke stranden voor de boulevard, van noord naar zuid North Beach, Dairy Beach, Wedge Beach en South Beach, zijn voorzien van kleedkamers met douches en toiletten. Hier kunt u ook strandstoelen, ligbedden en parasols huren en verkopers van frisdranken en ijsjes lopen op de meeste stranden rond. De piers vormen de grenzen tussen de stranden. Verder naar het zuiden vindt u nog Addington Beach en Bells Beach. Naar het noorden zijn o.a. nog de Bay of Plenty, Snake Park Beach, Battery Beach, Dunes Beach en Tekweni Beach. Verder naar het noorden zijn de stranden een stuk minder druk, zo is Battery Beach bijvoorbeeld populair bij surfers en is Tekweni ideaal om te picknicken . Wees voorzichtig met waardevolle spullen op het strand, het wordt afgeraden om sieraden of dure camera's mee naar het strand te nemen.
Bij de zwemplaatsen is het verboden om te vissen, maar op de piers zijn altijd vissers te zien. Verderop langs de kust, zowel naar het noorden als naar het zuiden, zijn goede visplaatsen te vinden. Bij de lokale vissersclubs kunt u terecht voor meer informatie.
De boulevard, met haar vele hotels op rij, wordt ook wel 'Golden Mile' van Durban genoemd. Deze strekt zich uit van Vetchies Pier in het zuiden, tot het nieuw gebouwde Suncoast Casino in het noorden. Vooral het gedeelte langs Marine Parade is erg populair onder Zuid-Afrikaanse en internationale toeristen. Langs de boulevard hebben vele verkopers hun sieraden en souvenirs uitgestald. Op de vlooienmarkt aan het einde van Lower Marine Parade zijn Indiase spullen en snacks te vinden. Daarnaast zijn er verschillende attracties zoals het Snake Park, Funworld en uShaka Marine World.
Ten noorden en zuiden van Durban zijn vele mooie stranden te vinden, zoals de stranden bij Umhlanga, Salt Rock en Ballito (North Coast Beaches) en de South Coast beaches zoals Amanzimtoti ten zuiden van het vliegveld van Durban.
Transport

Snelwegen
Durban is goed bereikbaar door maar liefst 7 snelwegen, de N2 die vanaf het vliegveld een stukje landinwaarts gaat parralel aan de kust loopt, de N3 vanuit Pietermaritzburg (ten Oosten van Durban), de M4 (Northern en Southern Freeway) die langs de kust loopt en de M7, M13 en M19 die allen vanuit het oosten de stad inlopen. Hoewel er een goed wegennetwerk in en rond Durban is, zijn er in het centrum vaak opstoppingen. Via de N2 zijn naar het zuiden o.a. East Londen, Port Elizabeth, de Tuinroute en Kaapstad bereikbaar, naar het noorden vindt u o.a. Umhlanga, Stanger, Richards Bay en Hluhluwe. Naar Johannesburg is het via de N2 558 km.

Vliegveld
Durban International Airport ligt zo'n 15 km ten zuiden van de stad. Hoewel het een internationaal vliegveld is komen de meeste vluchten toch in Johannesburg aan en kunt u van daar uit overstappen naar Durban. In Durban komen wel alle grote Zuid Afrikaanse maatschappijen en u kunt binnenlandse vluchten boeken naar o.a. East London, Port Elizabeth, George en Kaapstad, evenals vluchten naar Swaziland, Mozambique en Mauritius.

Openbaar vervoer
Veel bewoners van de stad zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, dat zich ontwikkeld heeft tot een uitgebreid netwerk van bussen, treinen en de zogenaamde minibus-taxi's. De treinen worden vooral door forenzen gebruikt en er zijn verschillende sporen langs de kustvlakte en door de buitenwijken. Het drukste spoor is dat van KwaMashu (net ten noorden van de stad) dat via Durban naar Umhlazi (ten zuiden van de stad) loopt.
Zo'n 900 bussen, georganiseerd door 195 maatschappijen, rijden vele verschillende routes door Durban. Bij de 'Workshop', het busstation in het centrum op de hoek van Commercial Rd en Soldiers Way, kunt u een plattegrond halen met een deel van de verschillende lijnen door de stad.
Naast het officiële openbare vervoer zijn er ook nog de minibus-taxi's, een ongesubsidieerde service van minibusjes, die een ogenschijnlijk chaotisch netwerk vormen. (Deze worden vaak taxi's genoemd, maak dus goed duidelijk welke soort u bedoelt wanneer u iemand om een taxi vraagt!). Hoewel de minibusjes geen vaste tijden hebben en op langere routes pas gaan rijden wanneer ze vol zijn, hebben ze wel vaste routes. Er is veel concurrentie onderling (Er rijden er zo'n 10 000 in en rond Durban) , wat nog wel eens tot geweld kan leiden. De goedkope busjes zijn vooral populair onder lokale Zuidafrikanen maar in de stad erg handig om vanuit het centrum naar het strand te reizen (ca. 1 of 2 Rand). Er zijn vaste haltes en verschillende tekens voor elke bestemming (bijvoorbeeld North Beach of South Beach) om de bussen aan te houden. Wanneer u een minibus taxi wilt nemen, zorg dan altijd dat u een paar Rand in losse munten heeft. Het wordt niet aangeraden om de minibus taxi's te gebruiken wanneer het donker is, of voor langere afstanden, tenzij u het leuk vindt om in de brandende zon 3 uur in een 12-persoonsbusje te wachten tot 20 Zuid-Afrikanen bereid zijn in dat busje uw bestemming te delen.

Toeristische informatie Tourism KwaZulu Natal probeert, naast het informeren van zowel consument als bedrijven, de lokale bevolking te stimuleren in het ontwikkelen van toerisme en promoot investeringsinitiatieven. Daarnaast verzamelt men statistische informatie voor de toeristische industrie in de provincie. Het kantoor vindt u in het Tourist Junction op 160 Pine Street en KZN Tourism is online te vinden op www.kzn.org.za/kzn
Op de site staat allerlei handige informatie over regio's, accommodaties, attracties, klimaat en nog veel meer.

Bevolking Met een bevolking van 3,1 miljoen mensen is Durban na Johannesburg en Kaapstad de derde grootste stad in Zuid-Afrika. De stad vormt een samensmelting van culturen met vele etnische bevolkingsgroepen, waaronder Oosterse, Westerse en Afrikaanse culturen. De bevolking bestaat uit Zwarte Afrikanen (68,3%), Aziaten (19,9%), Blanken (8,98%) en Kleurlingen (2,8%). De meest inwoners spreken van huis uit Zulu (63%), gevolgd door Engels (30%). Verder worden Xhosa, Afrikaans en Sesotho gesproken. Het grootste deel van de bevolking is Christen (68%) en verder zijn er Moslims, Joden en Hindoestanen.
Van alle inwoners in de leeftijd van 20 jaar of ouder heeft 10% geen scholing gehad. 13,3% heeft enige basisscholing gehad, en 5,7% heeft de basisschool afgemaakt. Verder heeft 34,6% enig voortgezet onderwijs gevolgd en 26,8% heeft dit afgemaakt. Slechts 9,6% heeft een hogere opleiding gevolgd. In heel Zuid-Afrika heeft 36,4% van de inwoners het voortgezet onderwijs afgemaakt.
In Durban is het werkloosheidspercentage onder de beroepsbevolking 27,9%. Het grootste gedeelte hiervan (88,6) betreft Zwarte Afrikanen. Van hun totale aantal is 36,8% werkloos, tegenover 18,3% van de Kleurlingen, 10,9% van de Aziaten en 4,4% van de Blanken. Het gemiddelde inkomen van de werkende bevolking tussen 15-65 jaar is R20 695 per jaar, dat is onder de huidige koers zo'n 2690 Euro. Daarnaast ligt het gemiddelde inkomen voor blanken (R 68,649 / 8924 Euro) meer dan 5x hoger dan dat voor zwarte Afrikanen (R 13,460 / 1750 Euro)

Stadswandeling door Durban

Voor vroege vogels is het zeker de moeite waard om vroeg in de ochtend de boulevard op te zoeken. Op een paar fanatieke surfers en opstartende strandwachters na is het nog heerlijk rustig en heeft u de boulevard en het strand voor uzelf. Het mooiste is om op tijd te vertrekken om de zonsopgang te zien maar dit kan, afhankelijk van de tijd van het jaar, wel erg vroeg zijn. In December komt de zon soms al om half 5 op! Maak een mooie wandeling over het strand of neem een verfrissende duik in de zee. Vervolgens zoekt u een plekje aan de boulevard voor een stevig ontbijt, bijvoorbeeld bij 'The Deck' (geopend vanaf 6:00 uur 's morgens) voor North Beach.

Het is tijd om de stad te gaan verkennen. Eén van de meer interessante delen van Durban is de smalle strook tussen Commercial Road en Smith Street, waar de koloniale gebouwen een sterk contrast vormen met de moderne nieuwbouw. De architectonische chaos van de stad is te danken aan Lord Holford, de stadsplanner die het centrum ontwikkelde in de jaren 1970. Holford was 'berucht' door zijn creaties van vele gevoelsloze stadscentra in Engeland in de zestiger jaren. In de tijd van de Apartheid was hij ingehuurd om het centrum te herontwerpen. Bij zijn plannen hoorde eigenlijk ook het slopen van het oorspronkelijke stadhuis en het oude station. Gelukkig kon men dit d.m.v. felle protesten voorkomen.

Een interessante plek om uw stadstour te beginnen is Francis Farewell Square, vernoemd naar de eerste Britse setteler, tussen Smith en West St. ter hoogte van Alliwal St. en Soldiers Way. In het gebied rond dit plein bevinden zich veel van Durban's historische gebouwen, waaronder het huidige stadhuis, één van de meest indrukwekkende gebouwen van Durban. Hier kunt u in de eerste hal de portretten van alle burgemeesters van de stad bekijken en, wanneer u bent opgestaan met de zonsopgang en dus nog wat meer tijd heeft, vindt u ook het Natural science Museum en de Durban Art Gallery in dit gebouw.
Aan de andere kant van de 'workshop' (het busstation), bevindt zich het KwaMuhle Museum, dat de geschienis van de apartheid verteld. Het museum heeft ook tentoonstellingen over de huidige cultuur van de Zulu's. Houdt u er rekening mee dat dit museum om 16.00 uur sluit.
Wanneer u nog tijd over heeft is het misschien leuk om nog een kijkje te nemen bij de Jumma Musjid Moskee, ongeveer 3 blokken verder op de hoek van Grey Street en Queen Street. De moskee is de grootste op het zuidelijk halfrond en is voor iedereen toegankelijk. Vergeet niet om uw schoenen uit te doen wanneer u naar binnen gaat!

Wat kunt u 's avonds doen?

U kunt bijvoorbeeld naar Het BAT Centre (zondag gesloten) bij de haven. Dit is een cultuur- en community center naast de Victoria Embankment. Naast het bekijken van lokale kunst kunt u hier van een drankje genieten en eventueel ook een maaltijd gebruiken. Op vrijdagavond vinden hier van 18:00 tot 20:00 uur muzieksessies in verschillende stijlen plaats.

Een populaire plek voor een aperitief is Snap Wine Bar, met 70 verschillende wijnen om uit te kiezen. Het menu heeft een bescheiden dinermenu, dus voor een uitgebreide keuze bent u beter af op bijvoorbeeld Florida Road. Hier zijn verschillende restaurants te vinden zoals Christina's Restaurant, Mo Noodles en Spice on Florida.
St. on Venice Luxery Boutique Hotel

Soort: Boutique Hotel
Beoordeling: ****
Vibe Tours

Soort: Tour Operator
Prijs volwassenen: 350,00
Prijs kinderen: 175,00
Bean Bag Bohemia

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Café 1999

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Café Vacca Matta - Suncoast

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Cape Town Fish Market - Suncoast Casino

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Cape Town Fish Market-uShaka Marine World

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Joe Kools

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch, Diner
Joops Place

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Kaya Café

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Mac Rib

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Rainbow Terrace en Rivets Bar, Hilton Hotel

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Snap Wine Bar & Café

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
The Brasserie, Protea Hotel Edward

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
The Deck

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
The Famous Fish Co

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Trans Africa Express

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Vintage India

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Highlights
 • Natal Sharks Board
 • Umgeni River Bird park
 • KwaMuhle Museum
 • Jumma Musjid Moskee
 • Beachfront
 • Gateway Theatre of shopping (Umhlanga)
 • Botanische Tuinen
 • Fitzsimmons snake park
 • Dagexcursie: Vallei van 1000 Heuvels

Provincies

Zuid Afrika!