Landkaart  

Greater Durban

Zuid Afrika > Kwazulu-Natal > Greater Durban >

Flash map.
Plaatsen in "Greater Durban": Amanzimtoti - Durban Centraal - Durban Luchthaven - Durban Noord - Durban West - Durban Zuid - Hillcrest - Kloof - Mount Edgecombe - Pinetown - Umdloti Beach - Umhlanga Rocks - Valley of 1000 Hills - Westville

Alles over

Greater DurbanGreater Durban omvat naast de stad zelf enkele omliggende plaatsen, zoals de badplaats Umhlanga Rocks, de Valley of 1000 Hills en de exclusieve (golf)bestemming Mount Edgecombe.
Durban is tegenwoordig één van de metropolen van Zuid-Afrika. Ongeveer 200 jaar geleden was het gebied rondom Durban eigenlijk nog zo goed als verlaten, bestaande uit graslanden met flamingos, nijlpaarden en pelikanen. De vroegste bewoners waren de leden van de Lala Tribe, die leefden van visserij, jacht en landbouw in de vruchtbare tropische kustbossen.
Op 25 december 1497 kreeg de Portugees Vasco Da Gama, op weg naar het oosten, land in zicht en noemde het Natal, wat in het Portugees 'Kerstmis' betekent. De Portugese ontdekkingsreizigers waren hiermee de eerste Europeanen in de regio. De natuurlijke haven bij Durban werd door de Portugezen 'Rio de Natal' (Kerstrivier) genoemd.
In 1576 werd de kust van Natal door de Portugese cartograaf op de kaart gezet, maar pas in 1684 arriveerden de eerste Europese handelsschepen in Natal om ivoor te kopen. De eerste European die zich in de regio vestigden waren de overlevenden van twee schipbreuken. In 1686 strandde een schip van de V.O.C., de Stavenisse, bij Umzinto. De bemanning liep naar het noorden totdat zij de baai van Natal bereikten. Daar ontmoette zij de overlevenden van de 'Goede Hoop', die tijdens een storm in 1985 gestrand waren. De twee groepen woonden een jaar lang in een hut op de Bluff (aan de zuidkant van de baai). Het eerste Europesche bouwwerk in Durban was een feit!
Na een relatief succesvolle eerste handelsexpeditie plande de V.O.C. om een handelspost te ontwikkelen. Land werd gekocht van Chief Inyangesi in ruil voor kralen, koper en ijzer ter waarde van zo'n 1000 gulden. Er deden zich echter 'technische' problemen voor met de zandbanken in de baai en de handel werd eigenlijk nooit echt ontwikkeld. In 1730 stichtten de Nederlanders een alternatieve handelspost in Delagoa Bay, het huidige Maputo Bay, aan de kust van Mozambique.
In 1823 arriveerden de eerste Engelse handelaren, gedreven door de verhalen over over Shaka, de machtige leider van de Zulu's, en zijn imperium. Luitenant Francis en George Farewell arriveerden in de baai van Natal en werden door een storm over de zandbanken heen geblazen. In mei 1924 keerden ze terug met Henry Francis Fynn en een groep avonturiers en zetten hun eerste kamp op, nu bekend als Farewell Square. Henry Fynn was de eerste Europese handelaar die contact maakte met Shaka, hoewel de aankomst van de Europese handelaren een jaar eerder al aan Shaka gerapporteerd was. Fynn en zijn groep claimden (ten onrechte) afgezanten van Koning George te zijn en werden goed ontvangen door Shaka. Nadat Fynn Shaka had helpen herstellen van een steekwond, opgelopen tijdens een gevecht, schonk deze hem als dank een stuk land van 9000 km². Fynn verklaarde zichzelf Koning van Natal en verwierf zijn macht op dezelfde brute manier als zijn beruchte buurman Shaka. Fynn's nederzetting groeide uit tot een stad en werd in 1835 Durban genoemd, naar de toenmalige Gouverneur van de Kaapkolonie, Sir Benjamin d'Urban. In 1844 werd Natal officieel erkend door de Kaapkolonie en hierdoor werden veel nieuwe settelers, op zoek naar land, aangemoedigd om naar Durban te trekken. In de zestiger jaren van de 19e eeuw zorgde de ontwikkeling van de suikerrietindustrie ervoor dat Durban als havenstad groeide, wat de stad één van haar meest unieke eigenschappen gaf.

Komst van Indische arbeiders
Omdat de Zulu's tevreden waren met hun landbouw en traditionele economische activiteiten, werden goedkope arbeiders uit India overgebracht. Een deel van hen besloot na een 5-jarig contract definitief te blijven en uiteindelijk domineerde de Indiase populatie de lokale groente- en fruitmarkt en anderen zetten bedrijfjes op en ontwikkelden zo een belangrijke handelsband tussen Zuid-Afrika en India. Tegenwoordig is de Indiase populatie in Durban de grootste buiten India.
In de jaren '90 van de twintigste eeuw passeerde Durban Kaapstad als de tweede grootste stad in Zuid-Afrika. In meer recente jaren is Kaapstad snel gegroeid en heeft haar nummer-2 positie weer van Durban overgenomen.

Zon, zee en strand
Omdat Durban zo'n prettig klimaat heeft, is de aantrekkingskracht van de stranden groot - vooral op Zuid Afrikaanse toeristen. De zee bij Durban is veilig om te zwemmen omdat er haaiennetten geplaatst zijn. Op het strand zijn dagelijks lifeguards aanwezig tussen 8:00 en 17:00 uur. Het strand is verdeeld in secties om te zwemmen, surfen en boogy boarden.
De meest populaire en dus drukke stranden voor de boulevard, van noord naar zuid North Beach, Dairy Beach, Wedge Beach en South Beach, zijn voorzien van kleedkamers met douches en toiletten. Hier kunt u ook strandstoelen, ligbedden en parasols huren en verkopers van frisdranken en ijsjes lopen op de meeste stranden rond. De piers vormen de grenzen tussen de stranden. Verder naar het zuiden vindt u nog Addington Beach en Bells Beach. Naar het noorden zijn o.a. nog de Bay of Plenty, Snake Park Beach, Battery Beach, Dunes Beach en Tekweni Beach. Verder naar het noorden zijn de stranden een stuk minder druk, zo is Battery Beach bijvoorbeeld populair bij surfers en is Tekweni ideaal om te picknicken . Wees voorzichtig met waardevolle spullen op het strand, het wordt afgeraden om sieraden of dure camera's mee naar het strand te nemen.

Snelwegen
Durban is goed bereikbaar door maar liefst 7 snelwegen, de N2 die vanaf het vliegveld een stukje landinwaarts gaat parralel aan de kust loopt, de N3 vanuit Pietermaritzburg (ten Oosten van Durban), de M4 (Northern en Southern Freeway) die langs de kust loopt en de M7, M13 en M19 die alle vanuit het oosten de stad inlopen. Hoewel er een goed wegennetwerk in en rond Durban is, zijn er in het centrum vaak opstoppingen. Via de N2 zijn naar het zuiden o.a. East Londen, Port Elizabeth, de Tuinroute en Kaapstad bereikbaar, naar het noorden vindt u o.a. Umhlanga, Stanger, Richards Bay en Hluhluwe. Naar Johannesburg is het via de N2 558 km.

Vliegveld
Durban International Airport ligt zo'n 15 km ten zuiden van de stad. Hoewel het een internationaal vliegveld is komen de meeste vluchten toch in Johannesburg aan en kunt u van daar uit overstappen naar Durban. In Durban komen wel alle grote Zuid Afrikaanse maatschappijen en u kunt binnenlandse vluchten boeken naar o.a. East London, Port Elizabeth, George en Kaapstad, evenals vluchten naar Swaziland, Mozambique en Mauritius.

Mount Edgecombe
Mount Edgecombe is één van de 'betere' wijken die onderdeel zijn van eThekwini, de Greater Durban Metropool en ligt ten noorden van Durban (ten westen van Umhlanga) De stad staat bekend om haar (golf) resorts en exclusieve sfeer. De Mount Edgecombe Country Club heeft een privé landgoed en twee golfbanen in exotische setting en omringd door prachtige tuinen. Met Umhlanga op 10 minuten afstand en vlakbij Durban en Umdloti bent u in de buurt van het strand, watersporten, entertainment, restaurants, bars, enz. Het landgoed zelf biedt uitstekende golfmogelijkheden en heeft een eigen restaurant, bowling-, tennis- en squashbanen. De naam Mount Edgecombe is afgeleid van de graaf van Mount Edgecombe in Cornwall, Engeland.

Valley of 1000 Hills
Wanneer u een paar dagen of langer in Durban bent, kunt u overwegen om de Vallei van 1000 heuvels te bezoeken. Dit prachtige gebied van heuvels, bossen, valleien en rivier ten oosten van Durban is van oorsprong een gebied van de Zulu's. In het begin van de 19e eeuw was deze streek een vluchtoord voor onteigende Zulu's die in de strijd rond de apartheid hun land verloren. Tussen Durban en Pietermaritzburg gaat het landschap over in heuvels en stijgt het zo'n 700 m en vanaf Botha's Hill zijn er langs de R103 verschillende uitkijkpunten met een mooi uitzicht over de vallei, de boerderijen en de townships rond Durban. Onderweg vindt u een variatie aan souvenirwinkeltjes, restaurants, B&B's en verschillende Zulu Cultural Villages. Het landschap vormt ook al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars en er zijn dan ook veel winkeltjes met lokale 'art&craft'. In de vallei van 1000 heuvels ontmoet ruraal Afrika het stadsleven. Natuurreservaten liggen aan de rand van bruisende stadjes en dorpen met gespecialiseerde boekenwinkels, koffieshops en boutiques in winkelcentra en op markten.

Gelegen tussen Durban en Pietermaritzburg en op ca. 35 km van het centrum van Durban.

Durban - Umhlanga: 20 km
Essenwood House

Plaats: Durban West
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: *****
St. on Venice Luxery Boutique Hotel

Plaats: Durban Centraal
Soort: Boutique Hotel
Beoordeling: ****
Vibe Tours
Plaats: Durban Centraal
Soort: Tour Operator
Prijs volwassenen: 350,00
Prijs kinderen: 175,00

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Greater Durban bestaat uit de stad zelf maar ook uit omringende dorpen als Umhlanga Rocks. Het tropische klimaat, de Indische cultuur en fantastische (vis)restaurants maken van Greater Durban een leuke stopover.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links