Alles over  

St. Lucia

Zuid Afrika > Kwazulu-Natal > Elephant Coast > St. Lucia >Thema's: Natuur, Safari, Strand

Nijlpaarden en krokodillen vormen al jarenlang de belangrijkste aantrekkingskracht voor het dorpje St. Lucia, in het uiterste zuiden van het Greater St. Lucia Wetland Park, grenzend aan de Indische Oceaan. De nijlpaarden en krokodillen leven in een grote lagune aan de westkant van het dorp waar elke dag boottochten worden georganiseerd. De lagune staat in verbinding met de oceaan en vormt de voeding vormt voor het hele iSimangaliso Wetland Parks. Het dorp is alleen bereikbaar via een brug over deze lagune.
St. Lucia kan uitstekend als uitvalsbasis dienen voor enkele dagen uitstapjes in de omgeving, zoals zwemmen en snorkelen in Cape Vidal, safari's maken in het Umfolozi/Hluhluwe park, een nachtsafari in het iSimangaliso Wetland Park of paardrijen langs de kust.

Boottochten
De lagune wordt omzoomd door mangrovebossen terwijl in het water talloze krokodillen en nijlpaarden huizen. Vanaf de jetty in het dorp vertrekken dagelijks meerdere boottochten per dag die u dichtbij zonnende krokodillen brengen en op een afstandje een blik gunnen op de nijlpaardfamilies. Eigenlijk heeft u altijd kans op het zien van beide dieren; alleen op koude dagen is de kans op krokodillen kleiner. Deze komen alleen uit het water als het warmer is dan 16 graden. Koude dagen komen gelukkig niet veel voor in dit subtropische gebied. De boekingen voor de boottochten kunnen het best in de kantoren worden gemaakt van de betreffende bootoperators. Deze kantoren vindt u in de hoofdstraat van het dorp. Tijdens de boottochten krijgt u zeer veel informatie te horen over de eigenschappen en gedrag van de krokodillen en nijlpaarden, bijvoorbeeld dat nijlpaarden 's nachts graag aan 'windowshopping' doen. Verder zult u veel informatie krijgen over de ecologie van de streek zoals over de mangrovebomen, de rupsjes die leven op deze bomen en de titaniumheuvels. U zult verder zien dat de open verbinding tussen de lagune en de oceaan waardoor de lagune met het oceaangetij meegaat, voor een groot deel is dichtgeslipt. Door het getij en de open verbinding kan zout water de lagune instromen; het water in de delta is daarom meestal brak. Tenslotte is er veel aandacht voor vogels. Het zwart-witte vogeltje dat zich vaak op de zandbanken ophoudt, is een koningsvisser en zonder twijfel zult u de prachtige visarend horen en hopelijk zien vliegen.

Schildpadden, walvissen en vogels
Elk jaar zwemmen tussen juni en half november humpback walvissen vanaf Antartica langs de oostkust van Zuid Afrika richting Mozambique en Madagascar om hun jongen ter wereld te brengen. De walvissen zijn niet vanaf de kant te zien, maar u kunt wel een boottocht maken. De kleine bootjes worden vanaf het strand te water gelaten om vervolgens eerst door de branding te moeten gaan. Geen rustig boottripje in het begin, maar wel zeer de moeite waard. Met een beetje geluk ziet u namelijk ook nog dolfijnen.
Vanaf oktober tot maart komen reuze schildpadden hun eieren op het strand leggen. Tussen half november en half januari worden er nachttoeren door het iSimangaliso Wetland Park georganiseerd om de schildpadden te kunnen zien. De begintijd van de tour is afhankelijk van het tij. De stranden waar de schildpadden broeden zijn alleen met georganiseerde tours toegankelijk. Er gelden strenge regulaties om de schildpadden zo min mogelijk te storen.
Het ecosysteem rondom St. Lucia met haar wetlands heeft een grote aantrekkingskracht op vogels. Pelikanen, visarenden maar ook de mooie wevertjes zijn van dichtbij te spotten als u met een vogelgids op stap gaat.

Naar het strand
Ligt voor buitenlandse bezoekers de aantrekkingskracht vooral in deze boottochten, voor Zuid-Afrikanen vormt St. Lucia vooral een vakantiedorp en belangrijke strandbestemming. Dit betekent dat het vooral tijdens de Zuid-Afrikaanse schoolvakanties druk kan zijn. Vissen op de lagune en de oceaan is een populair tijdverdrijf. Zwemmen vanaf het strand wordt ook gedaan, maar we adviseren om heel voorzichtig te zijn. De stroming aan de kust is bijzonder sterkt en verder zult u op enkele plaatsen bordjes tegenkomen die waarschuwen voor haaien. Langs de kust hangen geen haaiennetten.

Cape Vidal
Om rustig te zwemmen, te zonnebaden en lekker te snorkele, kunt u het beste naar Cape Vidal gaan, waar tussen de rotsen bij hoog tij veilige zwempoelen ontstaan. Tussen de koraalriffen is het mooi snorkelen. Naar Cape Vidal worden vanuit St. Lucia jeepsafari's georganiseerd aan het begin van de avond die erop gericht zijn nachtdieren te laten zien. Deze safari is erg leuk en zeker een aanrader.
Wanneer u in een zelfcatering kamp in het Greater St. Lucia Wetland Park verblijft kunt u het beste in St. Lucia dorp wat voorraden (zoals etenswaren en dranken) inslaan. Bij de meeste kampen is wel een winkel in de buurt maar deze hebben een beperkt aanbod producten in voorraad.

Het dorp
In de hoofdstraat, McKenzie Street, vindt u een benzinestation en een aantal winkels, supermarkten, touroperators en restaurants. Er zijn ook verschillende soorten accommodatie in St. Lucia, van zelfcatering tot guesthouses en een hotel. Veel mensen gebruiken St. Lucia ook als uitvalsbasis voor een safari in het Umfolozi/Hluhluwe Game Reserve. Naar de ingang van het Umfolozi-deel van het park bent u circa een uur onderweg. Vanaf Mtubatuba tot het park is de weg van gravel. Rijdt u hier voorzichtig omdat er ook veel voetgangers en dieren op de weg lopen.

Krokodillenfarm
Op circa 2 km ten noorden van het dorp, aan de weg naar Cape Vidal, ligt de St. Lucia Crocodile Farm. Deze is dagelijks geopend van 08.00 tot 16.30 uur en op zaterdag worden om 15.00 uur de krokodillen gevoerd. Bij de ingang is een kleine tentoonstelling ingericht over het leven van deze dieren en het belang ervan voor de ecologische samenstelling van de streek. Buiten kunt u de diverse krokodillen zien, evenals verschillende slangen. Vanaf dit centrum is het mogelijk wandelingen te maken door verschillende landschappen als duinen, grasland en moeras. Het pad naar de lagune leidt langs goede plekjes om nijlpaarden te spotten. Voorzichtigheid is wel geboden, want nijlpaarden kunnen zeer agressief zijn. Overigens verblijven nijlpaarden overdag in het water en zult u hen in principe niet op land tegenkomen. Op koude dagen kan het echter wel voorkomen dat de dieren langer blijven grazen. Nijlpaarden brengen de dagen in het water door om zich tegen de zon te beschermen; op koude dagen is dit niet nodig.

Bezoek een Zulu dorp
Kennismaken met het Zulu leven is vanuit St. Lucia ook mogelijk. Locale touroperators nemen u mee naar een kraal dichtbij St. Lucia of wat verder in Zululand. In beide gevallen zult u kunnen zien hoe het dagelijkse Zulu leven eruit ziet - meestal een combinatie van modern en traditioneel leven.

Op safari in Umfolozi/Hluhluwe
De zuidelijke ingang van het Umfolozi/Hluhluwe Game Reserve ligt een kleine 3 kwartier rijden van het dorp. Rijdt hiervoor eerst naar Mtubatuba, steek de N2 over en houdt de F 618 aan richting Nongoma. Na ongeveer 20 kilometer voorbij de N2 rijdt u over een wildrooster. Iets verderop ligt de ingang Mambeni naar Umfolozi. Vanaf de ingang kunt u een safari maken richting Mpila Camp, het hoofdcamp van het zuidelijke Umfolozi deel of op de T-splitsing rechtsaf gaan richting het noordelijke Hluhluwe. Beide parken zijn bijzonder mooi en bieden veel wild. De natuur wordt vooral bepaald door groene heuvels en dichte begroeiing. U heeft zomaar kans de Big Five tegen te komen. In het park leeft ondermeer een grote troep olifanten die de neiging heeft bij elkaar te blijven. Als u de troep tegenkomt, adviseren we u een veilige afstand in te bouwen.

Als u veel tijd heeft, en u wilt liever via een andere uitgang terugrijden naar St. Lucia is een tocht door Hluhluwe aan te raden. U kunt er dan bij Memorial Gate weer uit om bij het dorp Hluhluwe de N2 zuidwaarts te nemen tot Mtubatuba.
Aan westzijde van Umfolozi ligt de Ulundi uitgang. De tocht hiernaar toe is beslist mooi en rustiger dan door Hluhluwe. Keerzijde is de rit terug, want vanaf de uitgang moet u eerst een hele slechte gravelweg rijden naar Ulundi. Hier doet u al snel 2 tot 3 uur over. Vanaf Ulundi moet u bovendien helemaal omrijden om via Melmoth en Empangeni weer bij de N2 uit te komen.

Cape Vidal
Een leuke rit leidt u naar Cape Vidal, waar een heerlijk strand ligt en er bovendien gelegenheid is om te zwemmen en te snorkelen. Cape Vidal is een nationaal park; er moet daarom entree betaald worden. Volgt u de bordjes vanuit het dorp; u rijdt er ongeveer een half uur over.

St. Lucia - Mtubatuba: 25 km
St. Lucia - Umfolozi: 60 km
St. Lucia - Durban: 250 km
Whale Song Guest House

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
African Ambience

Soort: Onbekend
Beoordeling: ****
Seasands Lodge & Conference Centre

Soort: Lodge
Beoordeling: ****
Hippo Hideaway

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
African-Dreamz Guesthouse

Soort: Guesthouse
Beoordeling: ***
Maphelane Campsite

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
St. Lucia Estuary Campsites

Soort: Onbekend
Beoordeling: onbekend
Serene Estate Guesthouse

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: onbekend
St Lucia Tours & Charters

Soort: Walvissen/haaien/oceaanexcursies
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Alfredo's Restaurant

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Bundu Basher Restaurant & Bar

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Ocean Basket

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Paradiso Restaurant

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
St Pizza Seafood Grill & Pub

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
The Quarterdeck Seafood Grill & Steakhouse

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

St. Lucia is vooral interessant om de boottochtjes op de lagune waarbij u vrijwel zeker nijlpaarden en krokodillen zult zien. Alleen op koude dagen, als het onder de 16 graden blijft, is de kans op krokodillen klein. Let u verder op de majestueuze visarend. De boottochten worden dagelijks op meerdere momenten per dag georganiseerd. Een tour duurt ongeveer 2 uur.

Provincies

Zuid Afrika!