Alles over  

Greater St. Lucia Wetland Park - iSimangaliso

Zuid Afrika > Kwazulu-Natal > Elephant Coast > Greater St. Lucia Wetland Park - iSimangaliso >Het Greater St. Lucia Wetland Park is in 1999 gekozen tot de 1e Unesco Heritage Site in Zuid-Afrika. Het Park bestaat uit het St. Lucia Meer en estuarium, een aantal eilanden, omliggende wildreservaten, een marinereservaat langs de kust en de hoogste zandduinen ter wereld. Het beschermde gebied is het grootste moerasgebied in Zuid-Afrika en huist een rijkdom aan flora en fauna. In dat opzicht kan het zeker aan het bekende Kruger Park tippen en het is dan ook en een paar jaar tijd uitgegroeid tot één van Zuid-Afrika's meets populaire bestemmingen. Vanaf 1 november 2007 heeft het park een nieuwe naam; het iSimangaliso Wetland Park.
St. Lucia-dorp, op ca. 300 km ten noorden van Durban en zo'n 30 km ten oosten van de N2 snelweg, vormt de meest zuidelijke ingang tot het GSLWP. Het park zelf reikt zo'n 280 km langs de kust en omvat alle kustparken van het Maphelana Nature Reserve ten zuiden van St. Lucia-dorp tot het Kosi Bay Nature Reserve naar het noorden tegen de grens met Mozambique.

Flora & Fauna Het gebied dat nu het Greater St. Lucia Wetland Park vormt bestaat uit verschillende natuur- reservaten en staatsbossen die voorheen afhankelijk van elkaar bestonden.
Het meest bijzondere kenmerk van het park zijn de enorme begroeide zandduinen. Met meer dan 180 meter vormen ze de op één na hoogste begroeide zandduinen ter wereld, alleen de duinen op Fraiser Island in Australië reiken hoger. Het wordt geschat dat de duinen meer dan 30 000 jaar oud zijn.
De grootste attractie van het park is waarschijnlijk wel het st. Lucia Meer. Tijdens een boottochtje op het 36.000 hectare meer ziet u mogelijk o.a. flamingo's, pelikanen, zeearenden, nijlpaarden en krokodillen. Aan de kust in dit gebied komen in november de zeeschildpadden hun eieren leggen op de stranden en tussen juni en september zijn er walvissen en dolfijnen te zien die migreren tussen Antarctica en Mozambique.
Verder bestaat het park uit graslanden, meren, moerassen, savanne, kust- en duinbossen en vindt u o.a. vier van de 'Big Five', nl. de olifant, buffel, neushoorn en luipaard. Daarnaast zijn vele andere dieren hier gevestigd, zoals bijvoorbeeld de zebra, eland, hyena, kudu en verschillende apensoorten, bokken en gazelles.

Duurzaamheid
Elk jaar in de maand mei wordt in het iSimaganliso park aan vrouwen de gelegenheid gegeven om riet te oogsten. Riet vervult al eeuwenlang een belangrijke functie in het leven van Afrikaanse vrouwen. Ze bouwen er de kralen mee en maken diverse producten als schalen en placemats van het riet. Riet vormt een essentieel onderdeel van hun leven. Duurzaamheid gaat niet alleen over het in stand houden van natuur, maar ook van tradities. In iSimangaliso komen deze twee prachtig samen. In bepaalde delen van het park mag volgens de duurzaamheids beleidslijnen riet worden geoogst die voor vrouwen uit Zululand weer inkomen en voortzetting van traditie betekenen. Binnen het park zijn vier delen aangewezen waar het specifieke riet geoogst mag worden. Tijdens drie weken in mei komen zo'n 3500 vrouwen uit heel Zululand naar het park. Ze worden begeleid door rangers die hen beschermen tegen aanvallen van neushoorn, nijlpaarden en olifanten.


Geschiedenis Al in de vroege ijzertijd was het gebied dat nu het Greater St. Lucia Wetland Park vormt bewoond door mensen. Archeologische opgraven hebben de overblijfselen van nederzettingen aangetoond. Grote delen bos werden gekapt om houtskool te maken voor het smelten van ijzer.
In 1575 werd het gebied ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Manuel Perestrello, die de het de naam St. Lucia gaf. Tot ongeveer de jaren 1850 was de Europese invloed in het gebied echter minimaal en werd het gebied bewoond door een relatief groot aantal Thonga's en Zulu's, die er vee hielden en het land bewerkten.
In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen professionele jagers het gebied bezoeken tijdens hun zoektocht naar ivoor, huiden en horens, die op een bepaald moment de grootste inkomstenbron voor de kolonie van Natal vormden. Enorme aantallen wilde dieren zijn in deze periode geschoten, tot honderden olifanten, krokodillen en nijlpaarden per jachtexpeditie. Binnen 50 jaar waren olifanten zelfs verdwenen uit het gebied. (In 2001 opnieuw geïntroduceerd).
Aan het einde van de 19e/ begin 20e eeuw veranderde het algemene perspectief t.o.v. wilde dieren en het st. Lucia Meer was, samen met Hluhluwe-Umfolozi, in 1895 één van de eerste wildreservaten in Afrika. Hoewel vanaf dit moment meer stappen genomen werden om de natuur en het wild te beschermen, werd er met de oorspronkelijke bewoners weinig rekening gehouden. Meer dan 5000 boeren werden verdreven van het land van hun voorvaderen en het was hen niet toegestaan om gebruik te maken van de natuurlijke bronnen in het gebied, zoals hout, kruiden, planten en dierlijke producten.
In de jaren 1980/1990 werd het gebied opnieuw bedreigd, ditmaal door een mijnbedrijf dat in de duinen van St. Lucia naar Titanium wilde graven. Na een uitvoerig onderzoek werd in 1996 besloten om te kiezen voor ontwikkeling van het gebied d.m.v. ecotoerisme en om definitief "nee" te zeggen tegen de mijnindustrie. In 1999 kreeg St. Lucia als eerste gebied in Zuid-Afrika de status van World Heritage Site.
Inmiddels wordt ook de lokale bevolking betrokken bij de ontwikkeling van het gebied. Op een aantal plaatsen is er land teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners en op sommige plaatsen hebben lokale inwoners ervoor gekozen niet terug te keren naar hun gebied, maar het te handhaven als beschermd natuurgebied. De bewoners worden betrokken in het ontwikkelingsproces en delen mee in de opbrengsten van toerisme. Hoewel er een grote achterstand is op het gebied van scholing, kapitaal en capaciteiten, ziet het ernaar uit dat het Greater St. Lucia Wetland Park aardig op weg is naar voorruitgang voor zowel de natuur als de oorspronkelijke bewoners.

Bezoeken St. Lucia dorp vormt in principe een mooie basis voor een bezoek aan het Greater St. Lucia Wetland Park. In het dorp en de omgeving zijn verschillende soorten accommodaties te boeken, van eenvoudige zelfcatering tot een aantal luxe hotels en guesthouses. De meeste excursies in het park vertrekken vanaf het dorp.

Activiteiten Er is een grote variatie aan mogelijke activiteiten binnen het GSLWP, zoals bootexcursies, vissen, wandelen, duiken, safari's, etc. Het gebied biedt ook prachtige mogelijkheden voor het maken van foto's. Onder de meest populaire excursies in het gebied zijn o.a.:
- Hippo & Croc Tour / Hippo & Croc Sunset Cruise
- Eastern Shores Tour
- Game Reserve Tour / Night Drives
- Whale Whatching
- Cape Vidal en Mission Rocks
- Snorkelen en Scuba-duiken
- Turtle Tours
- Diepzeevissen
- Bootcruises op het St. Lucia Meer
- Kajakken en kanoën
- Bezoek aan een cultureel dorp
Meer informatie hierover vindt u bij excursies.

Accommodatie Het GSLWP biedt een groot aantal accommodatie-typen aan, van luxe hotels en safari lodges tot zelfcatering chalets en eenvoudige restcamps en campings. De meeste accommodaties hebben een camp shop in de buurt, maar deze hebben slechts een beperkte voorraad artikelen. Er zijn meestal wat etenswaren en dranken, kampeerspullen en souvenirs te koop. Wanneer u dus voor een camping of zelfcatering accommodatie kiest is het belangrijk om etenswaren en andere benodigdheden tijdens uw verblijf van tevoren in te slaan. Dit kan in het dorp St. Lucia of wanneer u in het noordelijke gedeelte van het park verblijft in Hluhluwe.
Reserveringen voor alle zelfcatering accommodatie en wilderness trails binnen het GSLWP kunnen tot 12 maanden tevoren gemaakt worden bij KZN Wildlife, via de website www.kznwildlife.com of telefonisch via Central Reservations van het KZN Bookings office op +27 (0)33 - 845 1000.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!