Alles over  

Roodepoort

Zuid Afrika > Gauteng > West Rand > Roodepoort >De geschiedenis van Roodepoort is begonnen met rode aarde. Jan Bantjes kreeg op 14 november 1885 de rechten op de farm Roodepoort toegewezen. Hij was in de ban van de kleur van de aarde. Een jaar later bleek echter dat niet de rode aarde maar goud rijkdom ging brengen. Dat gebeurde nadat de gebroeders Struben goud op hun farm ontdekten. Het verhaal gaat dat zij de Australische goudzoeker Harrisson vervolgens richting Johannesburg stuurden - om van hem af te zijn - waar een paar weken later de rijkste ader ter wereld werd ontdekt.
Op 11 oktober 1886 veranderde Roodepoort in een gebied waar publieke delvingsvergunningen afgegeven konden worden. Op de farm verrezen de eerste gebouwen van een dorp dat vandaag de kern van Roodepoort is. Elders op de farm werden evenwel ook huizen en winkels gebouwd die in 1904 alle zijn samengevoegd tot de gemeente Roodepoort-Maraisburg. De subgemeentes hebben als gezamenlijk kenmerk dat ze aan de spoorlijn tussen Johannesburg en Krugersdorp liggen. In 1977 heeft Roodepoort stadsrechten toegewezen gekregen waarna Maraisburg uit de naam verdwenen is. De stad blijkt een rijke omgeving te hebben. Behalve goud wordt er ook zilver en platinum gedelfd.
De meeste bezienswaardigheden hangen samen met de vondsten van goud en andere mineralen. Aan het Floridameer is het prettig picknicken. Het meer is ontstaan uit een moeras dat met water uit de mijnen is aangevuld tot een meer. Een gedenkteken aan de oever herinnert aan de eerste goudvondst.
In het Kloofendal Natuur Reservaat zijn de mijnschachten van de broers Struben te zien, die kort na de vondst op de farm Roodepoort ook goud ontdekten in het Confidence-rif. De stamper die de broers gebruikten, is nog te zien. Kloofendal is nu een natuurreservaat, gesticht om het locale flora en fauna te beschermen.
Langs het Roodekransrif ligt de Walter Sisulu Botanische Tuin, behorend tot dezelfde nationale organisatie als Kirstenbosch in Kaapstad. Onder excrursies kunt u meer over deze tuinen lezen.
Voor een historische rondgang door Roodepoort is het Roodepoort Museum interessant. In het museum zijn foto's en documenten te zien die ondermeer de beginjaren van de goudvondst belichten evenals de beelden uit de Boerenoorlog en de voorafgaande Jameson inval laten zien.

Roodepoort - Krugersdorp: 20 km
Roodepoort Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: 6,00
Prijs kinderen: Onbekend
Walter Sisulu Botanical Garden

Soort: Botanische tuinen en natuurreservaten
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Bezoek de botanische tuin Walter Sisulu in Roodepoort.

Provincies

Zuid Afrika!