Alles over  

Krugersdorp/Mogale

Zuid Afrika > Gauteng > West Rand > Krugersdorp/Mogale >Op weg van Johannesburg richting Rustenburg/Sun City komt u eerst door Krugersdorp. Het dorp is gesticht in 1887 toen op de farm Paardekraal goud werd gevonden. Sindsdien maakt goud een belangrijk onderdeel uit van de economie van het stadje. Voor die tijd bestond het gebied uit losstaande farms. In 1877 besloot Engeland echter tot annexatie van het gebied waar voornamelijk Afrikaner Boeren woonden die zich na de Grote Trek hier hadden gevestigd. Ondanks protesten van hun kant bleef Engeland aan annexatie vasthouden. De boeren belegden daarop een vergadering op Paardenkraal die van 8 tot 14 december 1880 duurde en besloten om voor hun onafhankelijkheid te vechten. Om hun belofte te onderstrepen, legde elke boer een steen op een aangewezen plaats waaruit later het Paardekraal Monument is gebouwd. De Transvaalse onafhankelijkheidsoorlog was een feit.
Gelukkig duurde de oorlog niet lang. Al na een paar maanden, op 11 october 1881, kon in Pretoria een conventie getekend worden waarbij de Engelsen de macht terug gaven aan de Afrikaners. Zeker na de vondst van grote hoeveelheden goud in Witwatersrand in 1886 was er de Boeren veel aan gelegen hun gebied te behouden. De stichting van een officieel dorp werd op 12 april 1887 geregeld waarbij een deel van de boerderij Paardekraal tot Krugersdorp werd verklaard. De naam van het dorp is ontleend aan de toenmalige president van de Zuid Afrikaanse Republiek Paul Kruger. Vanaf 1 november 1888 werd Krugersdorp tot een apart goudveld uitgeroepen. Krugersdorp kon hierdoor goedzoekers vergunningen verlenen en ging een welvarende tijd tegemoet. Op 2januari 1896 speelde het dorp bovendien een cruciale rol in het voorkomen van een machtsovername door de Engelsen uit de Kaap. Die wilden via dr. Jameson een inval doen in Johannesburg om de macht te grijpen. Generaal Cronje kon de troepen van Jameson bij Krugersdorp tegenhouden en overmeesteren.
Aan de rust van Krugersdorp kwam 2 jaar later echter toch een einde toen de Boeren-Engelsen oorlog op 11 oktober 1899 uitbrak. Krugersdorp werd zwaar getroffen. Verschillende monumenten in het dorp herinneren daaraan waaronder de begraafplaats van het concentratiekamp waar meer dan 800 vrouwen en kinderen begraven liggen. Vanaf Paardekraal is er zelfs een Memorial Avenue uitgelegd die eindigt bij het ziekenhuis waar een monument de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog herdenkt.

Wieg van de mensheid
Ten noorden van dit dorp liggen de Sterkfontein-grotten. In 1936 werd hier door Dr. Robert Broom de eerste resten van een volwassen aapmens (Australopithecus africanus) gevonden. Het skelet wordt ook wel Mrs. Ples genoemd. Ongeveer 3,5 miljoen jaar geleden hebben in Witwatersrand mensachtigen geleefd, volgens de opgravingen. De opgravingen hebben meer dan 850 fossiele overblijfselen van mens-achtigen opgeleverd. De grotten zijn door deze vondsten op de lijst van werelderfgoederen geplaatst en hebben de naam 'Cradle of Humankind' meegekregen.
Daarnaast beschikken de grotten zelf over een mooie verzameling stalagmieten en stalagtieten. In totaal zijn er zes ruimtes. De grootste ruimte, hal van de olifanten, is 90 meter land en 23 meter hoog en bevat een ondergronds meer. De grotten liggen in het 20 hectare grote natuurreservaat Isaac Edwin Stegmann. Vanaf dinsdag tot en met zondag worden elk half uur toeren georganiseerd tussen 09.00 en 16.00 uur. Telefoon: 011 - 956 6342. Goede vrijdag en 1e kerstdag ook gesloten.

Noordelijk van Krugersdorp strekken de Magaliesbergen zich uit, een majesteus gebergte dat een duidelijke scheiding in klimaat en ecosysteem brengt. Noord van de Magaliesbergen ligt een lager gelegen bosveld met warmere temperaturen en het koelere hoogveld richting het zuiden. Maak een wandeling in de bergen of bezoek het dorpje Magaliesburg.

Krugersdorp - Bloemfontein: 433 km
Krugersdorp - Johannesburg: 35 km
Krugersdorp - Kimberley: 501 km
Krugerspdorp: Pretoria: 40 km
Krugersdorp: Nelspruit: 358 km
Krugersdorp: Upington: 734 km

Informatiecentrum: mogaletourism@mweb.co.za
Telefoon: (011) 953-3727

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Het 1400 hectare wildpark Rhino & Lion Nature Reserve is een leuke detour op de weg naar de Craddle of Humankind. Beide uitstapjes zijn zeer interessant en makkelijk te bereiken vanuit Krugersdorp. Ook een leuk idee: maak een ballonvaart

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links