Alles over  

Cullinan

Zuid Afrika > Gauteng > Greater Tshwane Metro > Cullinan >Oostelijk van Pretoria (30 kilometer) ligt het charmante stadje Cullinan, vooral bekend geworden om de vondst van de grootste diamant aller tijden. Enkele jaren na de vondst van de rijke diamantlagen in 1902 door Sir Thomas Cullinan werd de enorme diamant op 25 juni 1905 gevonden. De 3.106 karaats edelsteen is verkocht aan Koning Edward VII en deels verwerkt in de kroonjuwelen van het Engelse koningshuis. De diament is geslepen en bewerkt door de Amsterdamse diamantslijper Asscher.
Eigenaar van de mijn was altijd De Beers, maar in 2008 is de mijn verkocht aan een groep die moderne technieken tot haar beschikking heeft om op grote diepte te mijnen. Voor toeristen is de mijn ook interessant, want er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd.
Rondom de ingang van de mijn ligt een aantal historische panden die nu grotendeels als restaurant zijn ingericht. De panden geven het dorp een charmant uiterlijk. Erachter verschijnt The Big Hole van Cullinan - 5x groter dan de Big Hole in Kimberley. In Kimberley is het grote gat met mensenhanden gegraven, in Cullinan zijn er machines aan te pas gekomen.
Interessant is het Willem Prinsloo Agricultural Museum, 10 kilometer noordwaarts van Cullinan. Het complex bestaat uit een voormalige boerderij met huis, stallen en een mampoerstokerij. Bezoeken zijn hier dagelijk mogelijk, behalve op beide kerstdagen. Tussen Pretoria en Cullinan ligt het Sammy Marks museum dat vanaf 1884 het woonhuis was van deze industrieel. Het huis is een mooi voorbeeld van een luxe landhuis uit die dagen met ormingende tuinen en landerijen en alle ornamenten die tot het leven van een rijke familie behoorden. Het huis is bijzonder binnen Zuid-Afrika: als enige huis is de Victoriaanse stijl inog geheel in tact.

Dinokeng Game Reserve Op 18 april 2007 is het nieuwe Dinokeng Game Reserve open gegaan. Het wildpark strekt zich uit aan de noord- en zuidkant van de R 537 tussen Cullinan en Hammanskraal. De Roodepoort Dam is opgenomen binnen het nieuwe reservaat. Op dit moment zijn het vooral antelopes, zebra's, giraffes en ander kleiner wild dat rondgraast op 13.000 hectare, maar de komende jaren zal het park verder uitgebouwd worden tot 48.000 hectare en tot een Big Five Game Reserve. Het project is geïnitieerd door de provincie om toerisme naar de regio te trekken en daarmee werkgelegenheid te scheppen. De natuur bestaat vooral uit bosveld dat zich uitstekend leent voor wildbeheer. De verwachting is dat Dinokeng rond 2011 geheel zal zijn samengevoegd en als totaal wildpark dient. Nu is het al mogelijk om op 13.000 hectare safari te rijden. De toegang tot het park vindt u aan de R 537.

Een interessante route ligt noordoostelijk van Cullinan voorbij Molotho. Hier beginnen de Ndebele stamgronden. U kunt hier rustig rondrijden en zien hoe de Ndebele stam woont en werkt. Bij het plaatsje Kwamhlanga is een kunstcentrum gevestigd dat op de meeste dagen open is.
Voor een bezoek aan de katholieke kerk en een Ndebele kunstenares raden we een dagtocht met een gids aan. Neemt u hiervoor contact op met Gemsbok Reizen, 073 - 599 7283 of www.gemsbok.nl

Cullinan - Pretoria: 48 km
Abloom Bush Lodge & Spa Retreat

Soort: Lodge
Beoordeling: ****
Premier Diamond Tours

Soort: Paardrijden
Prijs volwassenen: 50,00
Prijs kinderen: 25,00
Sammy Marks Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: 20,00
Prijs kinderen: 10,00

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Cullinan is een verrassend charmant dorpje waar rust en historie hand in hand gaan. Bezoek de mijn waar de grootste diamant ter wereld werd gevonden. Andere uitstapjes: Sammy Marks Museum, Dinokeng Game Reserve en de Ndebele kunstenaars nabij KwaMhlanga.

Provincies

Zuid Afrika!