Alles over  

Johannesburg/Soweto

Zuid Afrika > Gauteng > Greater Johannesburg Metro > Johannesburg/Soweto >De grootste township van Johannesburg is Soweto (South Western Township). Vandaag is de township een levendige mix van oude krottenwijken, nieuwe gerenoveerde straten met muziek en restaurants en Afrikaans straatleven. De township is ongetwijfeld het belangrijkste symbool van de Zuid-Afrikaanse apartheidsgeschiedenis. De opeenhoping van straatarme mijnwerkers, de segregatie, de vrijheidsstrijd: de Zuid-Afrikaanse politieke lijn heeft zich in Soweto voltrokken. Lopend of rijdend door Soweto komt deze geschiedenis vanzelf voorbij. In de nieuwe straten is het moderne leven in het nieuwe democratische Zuid-Afrika zichtbaar. De nieuwe zwarte elite heeft er trendy restaurants opgezet en de sfeer is er levendig en gezellig. In deze straten zijn ook de nieuwe guesthouses te vinden waar ook internationale bezoekers kunnen vertoeven. Hier en daar vindt u de showrooms van BMW en Mercedes. Soweto heeft namelijk de hoogste concentratie miljonairs binnen Zuid-Afrika wonen. Op andere plaatsen komt echter de armoede met open riolen en krotten je tegemoet terwijl aan de overkant van de straat nieuwe Mandela-huizen de verbetering van de laagstbetaalden belichamen. De huisjes zijn voorzien van een slaapkamer, woonkamer, keuken, toilet en stromend water.
De township bestaat officieel vanaf 1904 toen vrijgezellenflats werden neergezet om de mijnwerkers rondom Johannesburg te huisvesten. Het was in deze tijd niet de bedoeling dat vrouw en kinderen meekwamen vanuit de plattelandskralen waar de zwarte bevolking leefde. In de jaren 50 is de bevolking van Soweto drastisch toegenomen nadat de segregatiewetten van het Apartheidsregime goed waren doorgedrongen. Alle zwarte en kleurlingbewoners moesten de binnenstad van Johannesburg verlaten en werden ondermeer in Soweto ondergebracht. Vandaag bestaat de wijk uit 135 km2 met naar schatting 4,5 miljoen mensen.

Bezienswaardigheden
Binnen Soweto kunt u ondermeer het huis van Mandela zien waar hij samen met zijn ex-vrouw Winnie heeft gewoond. Iets verderop staat het huis van Desmond Tutu. Het is de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijs winnaars wonen. Niet te vergeten is een bezoek aan Freedom Square, de plaats waar in 1956 het Vrijheidscharter werd gepresenteerd. In dit document, opgesteld door de toenmalige ANC- en PAC leiders, stonden de doelen van de vrijheidsstrijd beschreven evenals de wijze waarop de strijd zou (kunnen) plaatsvinden. Binnen de zwarte gemeenschap gold het als een discussiestuk en konden mensen zich bij de vrijheidsstrijd aansluiten. Voor de blanke Apartheidsregering betekende het een openlijke aanval van het regime waarop strengere maatregelen werden afgekondigd. Vandaag is het een levendig plein met kraampjes en talloze herinneringen.
Iets verderop ligt het Memorial Square met het Hector Peterson Museum dat herinnert aan de marsen Verder die schoolkinderen hielden in de jaren 70. Hiermee protesteerden zij tegen het Bantu-onderwijs. De beelden van deze marsen zijn avond na avond over de hele wereld uitgezonden. Meestal werden de marsen uiteengeslagen door de politie met rubberkogels, traangas en andere maatregelen. Op 16 juni 1976 ging het evenwel goed mis toen het jonge schoolkind Hector Peterson door een kogel de dood vond. Vanaf dat moment kwam de studentenbeweging in opstand en veranderden de vreedzame marsen in dagelijks terugkerend geweld tussen studenten en politie. Het was het begin van opstanden door het hele land die met harde hand werden onderdrukt door de politie en het leger. Desalniettemin vormde de dood van Hector Peterson een keerpunt in de geschiedenis; de beelden van het overleden schoolkind riep overal ter wereld afschuw op. En hoewel de zware jaren tachtig nog moesten komen, nam de internationale druk op de Zuid-Afrikaanse regering vanaf dat moment hevig toe.
Ook interessant is het Credo Mutwa Cultural Village dat dagelijks geopend is tussen 6 en 18.00 uur. Veel van de kunstwerken van de bekende genezer Credo Mutwa staan hier tentoongesteld in een beeldentuin. De tuin ligt aan de voet van de historische Oppenheimer Toren.
Net buiten Soweto ligt het Apartheidsmuseum, grenzend aan Gold Reef City. Er zijn verschillende touroperators die dagtochten naar Soweto organiseren. Het is niet aan te raden om op eigen gelegenheid door Soweto te rijden.

Soweto - Johannesburg Luchthaven: 48 km
Soweto - Krugersdorp: 35 km
Soweto - Randburg: 35 km
Amazing Soweto Tours

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Credo Mutwa Cultural Village

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Hector Pieterson Memorial

Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Mandela Museum

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Vilakazi Street

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Sakhumzi Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Is Soweto nog een township? Kranten en magazines schrijven steeds vaker over het veranderende karakter van Zuid-Afrika's oudste township waar (augustus 2008) huizen worden verkocht voor 2,8 miljoen rand compleet met sauna en jaccuzi. De townships van gisteren veranderen meer en meer in suburbs met goede maatschappelijke voorzieningen. En belangrijk: de townships hebben een 'vibe'. Levenslust, muziek, het gevoel van gemeenschap, de emotionele connectie met anderen: voor veel zwarten is dit een belangrijke reden om uit de voornamelijk blanke suburbs terug te verhuizen naar de townships. Of zoals Ndumiso Ngcobo, schrijver van Some of My Best Friends are White, zegt: "De suburbs zijn onvriendelijke afstandelijke plaatsen met het onuitgesproken motto: als jij mij met rust laat, laat ik jou met rust. " Volgens hem staat dit lijnrecht tegenover de sfeer in de townships die divers, levendig en dynamisch zijn en waar buren met elkaar over het tuinhek een praatje maken en samen een biertje op straat drinken.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links