Alles over  

Bloemfontein

Zuid Afrika > Free State > Transgariep > Bloemfontein >Bloemfontein vormt samen met Kaapstad en Pretoria het bestuurlijke trias. In Bloemfontein zetelt sinds 1910 (het jaar waarin de Unie van Zuid-Afrika tot stand is gekomen) de rechterlijke macht. Het Hoge Gerechtshof is hier gevestigd in een imponerend gebouw uit 1929 met hoge kamers en panelen van stinkhout. Het Gerechtshof is te bezoeken, maar alleen na telefonische afspraak (051 - 447 2631).

Klimaat
De hoofdstad van Vrijstaat ligt in de Grote Karoo en wordt gekenmerkt door een droog landklimaat: met hete dagen in de zomer en koude nachten in de winter. Het is waarschijnlijk niet zo bekend, maar in het begin van de 20e eeuw had Bloemfontein een goede reputatie als gezonde streek voor tuberculose- patienten. Europese gegoede burgers die de ziekte onder de leden hadden, kwamen in Bloemfontein kuren. Schrijver Karel Schoeman heeft een Nederlandse tuberculosepatient als hoofdpersoon in zijn boek Een ander Land. Schoeman, geboren uit Nederlandse ouders die kort voor de Boerenoorlog naar Vrijstaat emigreerden, is opgegroeid in de provincie en heeft een aantal belangrijke geschiedkundige werken en romans over Vrijstaat op zijn naam staan.
Ook een andere - zeker bekendere schrijver - komt van de Vrijstaat: Tolkiens wieg heeft ruim 100 jaar geleden in Bloemfontein gestaan. De schrijver van Lord of the Rings is opgegroeid in het toenmalige Oranje Vrijstaat.

Sfeer
Hoewel het de zesde grootste stad van Zuid-Afrika is, heeft Bloemfontein eerder het karakter van een plattelandsgemeente dan van een grote stad. Daarnaast is de stad bekend om de vele rozenstruiken en wordt daarom ook wel de rozenstad genoemd. Een leuk uurtje door de stad levert een wandeling door President Brand Street op. In de straat staan diverse zandstenen gebouwen (kenmerkend voor de Vrijstaat). Sommige zijn te bezoeken, anderen worden bewoond of zijn in gebruik als kantoor. De straat is een beschermd stadsgezicht.
Ondanks de sfeer van een plattelandsgemeente vormt Bloemfontein wel een belangrijk kruispunt van samenkomende wegen. De N1 tussen Kaapstad en Johannesburg passeert Bloemfontein, evenals de N 8 vanaf Kimberley naar Lesotho. Het passerende verkeer zorgt voor flinke aantallen bezoekers in de stad.

Oorlogsgeschiedenis
Minder lieftallig is de oorlogsgeschiedenis die pijnlijk met de stad verweven is geraakt. In de 19e eeuw zijn er talloze veldslagen geweest tussen de Basotho bewoners uit de streek en de binnentrekkende Voortrekkers. Aan het einde van de 19e eeuw, begin van de 20e eeuw heeft natuurlijk de Boeren-Anglo Oorlos diepe sporen nagelaten. In en rondom de stad zijn er diverse monumenten en musea te vinden die hun verhaal vertellen over de Boerenoorlog, maar ook over de veldslagen met de Basotho. In het oorlogsmuseum zijn diverse tentoonstellingen te vinden. Het Nationale vrouwenmonument herdenkt de vrouwen en kinderen die tijdens de Boerenoorlog in concentratiekampen werden opgesloten.
De oorlogsgeschiedenis hangt nauw samen met de zoektocht naar land en later de touwtrekkerij om het bezit van goud en diamanten. In het begin van de 19e eeuw stond de streek rondom Bloemfontein onder leiding van Griquahoofdman Adam Kok. De Griqua is een bepaalde groep, min of meer afstammelingen van de Khoi-San (maar meestal met gemengd bloed) die zich vanaf 1820 onder leiding van Adam Kok ten noorden en noordwesten van Kaapstad vestigden en er een eigen sterke cultuur hebben opgebouwd. Ook in de Vrijstaat was een groep aanwezig; zij had hier land toegewezen gekregen. Door de komst van de Voortrekkers moest er onderhandeld worden. In 1846 kreeg een groepje Voortrekkers land toegewezen door de Griqua nabij Bloemfontein. De onderhandelingen hadden plaats gevonden onder leiding van Sir Peregrine Maitland, de Engelse gouverneur van de Kaap provincie.
Op dat moment was de gouverneur - evenals de Engelse regering - het lastige Voortrekkerspubliek liever kwijt dan rijk. Maitland is vast en zeker zeer tevreden geweest over het resultaat van de onderhandelingen. Zijn tevredenheid zal afgenomen zijn toen eenmaal diamanten en later ook goud gevonden werd. Eerst in Kimberley, maar later ook nabij Bloemfontein waar Griqua en Voortrekkers de scepter zwaaiden. Met wat listige politieke trucs en uiteindelijk een oorlog heeft de Engelse regering Vrijstaat uiteindelijk toch weer onder haar bewind gekregen.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!