Alles over  

Parys

Zuid Afrika > Free State > Northern Free State > Parys >Een vergelijking met het echte Parijs is er natuurlijk niet, maar Parys in de Vrijstaat probeert desalniettemin de sfeer van de wereldstad op eigen wijze in het dorp te integreren. Voor een plattelandsstadje zijn er behoorlijk veel restaurants, leuke winkeltjes en kunstgalerijen. Zijn naam heeft het stadje te danken aan de landmeter, de Duitser Schilbach die in de Frans - Pruisische oorlog van 1870 - 1871 had gevochten. Hij droomde van een stad aan de oevers van een rivier zoals Parijs. De ligging van de nieuw te vormen plaats aan de oevers van de Vaalrivier heeft hem aan Parijs doen denken. Twee dorpjes nabij Parys heeft hij bovendien de namen Issy en Versailles gegeven.
De Vaal-rivier vormt de oude grens tussen de voormalige provincie Oranje Vrijstaat en Transvaal. Parys ligt op de zuidelijke oever aan de kant van Vrijstaat. De rivier is hier op bepaalde plaatsen bijzonder breed, tot wel 1 kilometer met wilgenbomen omzoomde oevers en verschillende eilandjes in de rivier. In totaal gaat het zelfs om 194 eilanden die door hun ligging voor stroomversnellingen in de rivier zorgen. Kanovaren en wildwaterraften zijn populaire sporten op de Vaal-rivier.
De eilandjes zijn overigens inzet geweest van een conflict tussen de Boeren in Oranje Vrijstaat en Transvaal. Boeren uit de Transvaal beklaagden zich er in 1880 over dat hun vee gestolen werd en er zwervers rondliepen op hun eilandjes. Het conflict eindigde bijna in een gewapende strijd, maar kon gelukkig ten leste gekeerd worden aan de onderhandelingstafel. Transvaal kreeg daarop 100 eilandjes toegewezen en Vrijstaat 92. Op Golf, één van de eilandjes, is - toepasselijk - een golfbaan aangelegd. Verdere economische activiteiten behelsen veeteelt en mijnbouw, vooral graniet. Parys ligt tevens in het geologisch belangrijk gebied van de Vredefort Meteoriet, een meteoriet van circa 1 m3 die 2000 miljoen jaar geleden over een gebied van circa 250 km doorsnee rondom Parys en Vredefort is neergekomen. Dit gebied wordt wel de koepel van Vredefort genoemd en vormt een geheel eigen natuurgebied met heuvels en ravijnen in een verder vlak landschap.

Parys - Vredefort: 13 km
Parys - Johannesburg: 111 km

Toeristeninformatiecentrum: Waterstraat 30, telefoon: 056 - 811 4000. E-mail: info@parys.co.za.
Website: www.parys.co.za.
Art Lovers

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Bessenfarm & Theehuis Bon-Af

Soort: Boerderij & Country Life
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Original Art Gallery

Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Art Lovers Coffee Shop & Gallery

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch
Coach House

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Feast Restaurant

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
O's Restaurant

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Plum Tree Coffeeshop & Art Gallery

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Parys kan natuurlijk niet in de schaduw staan van het Franse Parijs, maar in het plattelandsstadje vindt u toch een behoorlijk aantal kunstenaars en restaurants. Parys kan daarom een aangename stopover zijn.

Provincies

Zuid Afrika!