Alles over  

Nieu Bethesda

Zuid Afrika > Eastern Cape > Karoo Hartland > Nieu Bethesda >Vijftig kilometer ten noorden van Graaff-Reinet ligt het bijzondere dorpje Nieu Bethesda. Het plaatsje is gesticht door een groep mensen die in de omgeving woonden en graag een kerk wilde die dichterbij was dan Graaff-Reinet, toentertijd zo'n 7 uur rijden. Nieu Bethesda heeft ongeveer 70 inwoners en het is is niet onmogelijk dat u daar mensen Nederlands hoort praten daar er ongeveer 10 van deze 70 Nederlanders zijn!
Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Het dorpje is vooral bekend om haar Owl House. Dit was ooit het huis van de kunstenares Helen Martins (1915 - 1977). Ze groeide op in dit geïsoleerde, streng gereformeerde dorpje. Ze verliet het dorp in 1915, was twee keer ongelukkig getrouwd en keerde in 1935 terug om haar zieke ouders te verzorgen. Na hun dood, zo rond haar vijftigste, begon ze elke centimeter van haar ouderlijk huis (tot aan de stoelzittingen toe) met stukjes glas te versieren. Ernstig gestoord, straatarm en door niemand begrepen, leefde ze verder in haar geboortedorp. Toen ze in 1977 haar gezichtsvermogen begon te verliezen, pleegde ze zelfmoord door een ontstoppingsmiddel te drinken. Een van de kleurlingen die haar altijd geholpen heeft met het maken van haar betonnen beelden, loopt nog steeds rond in het Owl House. Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.
Om het authentieke karakter te behouden zijn er in Nieu Bethesda geen banken, creditcard faciliteiten of benzinestations en het gebruik van mobiele telefoons wordt ontmoedigd. Denk er dus aan dat u voldoende geld en benzine heeft, de dichtstbijzijnde faciliteiten zijn in Bethesdaweg, op ca. 27 km.
De natuurlijke omgeving van de Karoo, met wild, vogels, planten en genoeg mogelijkheden voor fysieke activiteiten maakt deze plek tot een uitstekende omgeving voor natuurliefhebbers. By Ganora kunt u bijvoorbeeld een wandeling maken van 2 - 3 uur door een prachtige kloof in de rotsen. Onderweg kunt ook afkoelen in de 'zwemgaten' in de rivier. Voor het gemak wordt uw auto afgeleverd aan de andere kant van de kloof. Kosten R 30,-
Ook voor mensen met een interesse in San Rots tekeningen en fossielen van planten en reptielen van vele miljoenen jaren oud is Nieu Bethesda een goede stop! U kunt beiden bezichtigen op de, redelijk makkelijk bereikbare, rotsen bij Ganora Guestfarm. Er zijn zoveel fossielen gevonden dat zij inmiddels beschikken een redelijk uitgebreid prive museum. Er zijn verschillende toeren beschikbaar met of zonder drankjes, lunches dus informeer gerust naar de mogelijkheden. Telefoon: Hester Steynberg 049- 841 1302.
In Nieu Bethesda vind u ook 'the Brewery & 2 goats deli'. Hier wordt bier gebrouwen en heerlijke kaas (gewone kaas, komijnen kaas en ook verschillende roomkazen gemaakt. Ook de zelf gemaakte salami worsten zijn niet te versmaden en gaan erg goed samen met een glas zelfgebrouwen honingbier! Telefoon 049-841 1602.
Deze omgeving staat ook bekend om zijn Mohair wol. U zult dan hier dan ook veel Angora bokken zien rondlopen waar de mohair wol van gesponnen wordt. Wat je allemaal kan maken van mohair wol is te zien (en te koop) in de Nieu Bethesda Woollen Craft winkel.
Telefoon 049-841 1400 of 049-841 1671
Voor informatie kunt u een bezoekje brengen aan www.nieubethesda.info
Ter plaatse is overal in Nieu Bethesda ook een kaartje verkrijgbaar waarop u precies kunt vinden wat waar gelegen is.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!