Alles over  

Graaff Reinet

Zuid Afrika > Eastern Cape > Karoo Hartland > Graaff Reinet >In het zuidoosten van de Grote Karoo ligt het fraaie stadje Graaff Reinet, door zijn eigen bewoners het juweel van de Karoo genoemd. Het is de op drie na oudste stad van Zuid-Afrika. Graaff Reinet (1786) ligt wat uit de buurt van andere bezienswaardigheden maar is de moeite van een bezoek dubbel en dwars waard. Het stadje heeft meer dan 200 nationale monumenten binnen zijn grenzen, een aantal dat door geen enkele andere stad in Zuid-Afrika wordt overtroffen. Het merendeel daarvan bestaat uit particuliere woonhuizen, waarvan de meeste prachtig gerestaureerd zijn. Helaas kun je ze niet allemaal bezoeken, maar ze zijn natuurlijk wel van buiten te bewonderen. Dat geldt ook voor het voormalige Sobukwe Huis, het woonhuis van Robert Sobukwe, de oprichter van het Pan African Congress (PAC). Sobukwe werd als leider van demonstraties tegen ondermeer de pasjeswet in begin jaren '60 opgepakt en op Robbenisland in eenzame opsluiting gevangen gezet. Lees onder Waterfront meer informatie over Robert Sobukwe op Robbenisland. Zijn voormalige huis in Sobukwe Straat in de Kleurling Township Umasizakhe is tot een nationaal monument verklaard.
Midden in het centrum ligt het oude Drostdy hotel uit 1806 (hoek Kerk- en Pastoriestraat). Deze Drostdy werd ontworpen door Louis Thibault uit Kaapstad. Hij kwam echter niet zelf uit Kaapstad over om toezicht te houden op de bouw en zijn ontwerp werd dan ook niet nauwkeurig uitgevoerd. Achter het hotel ligt Stretch's Court, een complex huisjes uit het midden van de 19e eeuw voor zwarte arbeiders en bevrijde slaven. Het hele straatje is nu eigendom van het Drostdy-hotel en elk van de huisjes is ingericht als hotelkamer. Vanaf de Drostdy de Pastoriestraat inlopend ziet u eerst aan de rechterkant het 'John Rupert Klein Theater' uit 1847, dit was vroeger een kerkje voor de kleurlingen maar het raakte in verval en leek gedoemd te zijn om z'n dagen in vergetelheid te slijten. Totdat het werd gekocht door de in Graaff-Reinet geboren Zuid-Afrikaanse zakenman Dr. Anton Rupert. Hij liet het restaureren en nu is het een theater.
Aan dezelfde kant van de staat (hoek Murraystraat) staat de Ou Residensie. Dit is een goed voorbeeld van een 19e-eeuws H-vormig woonhuis, met 'holbolle' eindgevels. Met het Reinethuis, dat er schuin tegenover ligt, geeft de Ou Residensie een mooi beeld van de 19e-eeuwse Kaap-Hollandse architectuur. Het Reinethuis was vroeger de pastorie van de Nederduits Gereformeerde kerk. Sinds 1956 is het een museum. Tegenover het postkantoor ligt het Hester Rupert Kunstmuseum waar je vooral Afrikaanse kunst kunt bewonderen. Ernaast ligt de Old Library waar fossielen uit de Karoo, San-kunst, foto's en klederdracht bekeken kunnen worden.

Camdeboo National Park
Om Graaff Reinet heen ligt het Camdeboo National Park, dat bestaat uit de Valley of Desolation (ofwel de Vallei der Verlatenheid) het Karoo Nature Reserve. Het Karoo Nature Reserve is toegankelijk vanaf de R63, als u deze vanuit Graaff Reinet volgt in noordelijke richting, zijn er verschillende ingangen aan uw rechterkant. U kunt ook de N9 in noordelijke richting kiezen, u ziet dan aan uw linkerkant de ingang tot het park.
De Valley of Desolation is een vallei met rotskolommen die tot meer dan 120 meter uit het dal oprijzen. De rotskolommen zijn het resultaat van een combinatie van vulkaanactiviteit, versteende magma en erosie van zo'n 160 miljoen jaar. De vallei heeft een eigen ingang, vanuit Graaff Reinet volgt u de R63 in noordelijke richting tot u de ingang aan uw linkerkant ziet. Er is een korte wandelroute die langs verschillende uitzichtpunten leidt. Het is een echte aanrader om (mits het helder weer is) de prachtige zonsondergang te bewonderen.

Rondom Graaff Reinet liggen een aantal mooie wandelroutes, zoals de Eerstefontein Dagroute. De tocht beging bij de Spandaukop Ingang, ten noorden van de stad en neemt u mee door de bergen op een 5, 11 of 14 kilometer lange wandeling.
Kort maar krachtig is de wandelroute vanaf de parkeerplaats bij Nature's Valley waar een 1,5 kilometer wandeltocht wordt beloond met fantastische uitzichten.
Een 2-daagse tocht kan gelopen worden in het Camdeboo National Park. Voor de Drie Koppe Trail moet u wel een vergunning aanvragen bij de parkorganisatie. Telefoon: + 27 (0)49 892 - 3453.

Graaff Reinet - De Rust: 291
Graaff Reinet - Addo Elephant National Park: 240
Graaff Reinet - Calitzdorp: 386
Graaff Reinet - Plettenberg Bay: 330
Graaff Reinet - Wilderness: 385
Graaff Reinet - Lady Grey: 375
Graaff Reinet - Mountain Zebra National Park: 132
Graaff Reinet - Beaufort West: 215

Handig om te weten:
  • plaatselijke VVV. Telefoon: 049 - 892 4248
  • Ambulance: 10177 of 049 892 0356
  • Ziekenhuis: 049 892 22 11
  • Brandweer: 049 892 2121 of 049 891 0954
  • Politie: 10111 of 049 892 3333
Ihrafu Tours

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: 125,00
Prijs kinderen: 60,00
Colestream

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Coral Tree Restaurant

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Pioneers Restaurant

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!