Landkaart  

Gardenroute-E & Baviaanskloof

Zuid Afrika > Eastern Cape > Gardenroute-E & Baviaanskloof >

Flash map.
Plaatsen in "Gardenroute-E & Baviaanskloof": Hankey - Kleinpoort - Oyster Bay - Patensie - Rietrivier - Steytlerville - Stormsrivier, ec - Tsitsikamma National Park - Willowmore - Wolwefontein - Zandvlakte

Alles over

Gardenroute-E & BaviaanskloofDe Baviaanskloof is eigenlijk nog een toeristisch geheim te noemen. De streek ten oosten van de Kleine Karoo (de N9 tussen Avontuur en Willowmore vormt de westelijke grens) en de Zuurbergen met Greater Addo aan het oostelijke zijde is een gebied dat nog niet zo goed toegankelijk is.
De Baviaanskloof ligt genesteld tussen 2 parallel lopende Bergketens, De Baviaans in het Noorden en De Kouga bergketen in het zuiden. Dit ongerepte natuurgebied telt 192.000 ha en vormt onderdeel van het Cape Floral Kingdom - het heeft recent de status van werelderfgoed gekregen. Natuurliefhebbers en buitenmensen kunnen hier hun hart ophalen. De vele bertoppen, valleien en plateaus staan niet alleen garant voor prachtige uitzichten, ze zijn ook erg geschikt voor wandeltochten en mounain-biken. De weg van Willowmore naar Wolwefontein is de enige geasfalteerde weg, als u hiervan wilt afwijken om door de daadwerkelijke Baviaanskloof te rijden heeft u een 4 x 4 voertuig nodig!
De mooiste route die dwars door het gebied leidt (de R322) , is van gravel en slechts gedeeltelijk met een normale auto te berijden. Het grootste deel is alleen toegankelijk voor een 4x4. Sommige lodges in of aan de rand van de Baviaanskloof organiseren dagtochten (weersomstandigheden voorbehouden) die u in het hart van dit gebied brengen. Rekent u op typische Karoo-heuvels met dichte plantengroei en bloemen als aronskelken (callas) en aloƫ vera. De weg volgt het spoor van de Baviaanskloofrivier die u hier en daar door nauwe kloven laat gaan. Het lijkt alsof de tijd in deze kloof heeft stilgestaan. Slechts hier en daar treft u een klein dorpje - meestal niet meer dan een winkel en misschien een kerk of benzinestation. De dorpjes voorzien de locale boeren van hun dagelijkse benodigdheden. Talrijk zijn wel de bavianen waar de bergen en de kloof zijn naar zijn vernoemd. Het is zomaar mogelijk dat u een grote troep tegenkomt.
Hankey, het administratieve centrum van de Vallei, is in 1825 gesticht als missionarispost door William Hankey. Hier vindt u onder andere de grootste zonnewijzer van Afrika (Diameter 36.4 m). Bekend uit Hankey is ook Sarah Baartman, zij was een Khoi-san vrouw die tijdens de 18e en 19e eeuw als een soort circusattractie in Europa tentoongesteld is vanwege haar (voor blanken) afwijkende lichaamsbouw. Na haar dood is zij nog tentoongesteld in een Parijs museum maar uiteindelijk, in 2002 'thuis' te ruste gelegd in Hankey.
Voorbij Hankey is Patensie het laatste dorpje wat u tegenkomt voor dat u het Baviaans Mega Reserve project binnenrijdt. Het verdient aanbeveling om uw hier uw auto vol te tanken en proviand in te slaan omdat u onderweg weinig tankstations zult passeren en de meeste accommodatie op basis van zelf catering is.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het plaatselijke Tourist office op
044 - 923 1702 Website: www.baviaans.co.za
Handige telefoonnummers:
Politie: 1011 (landelijk) of 049 - 839 1160
Ambulance: 10177 (landelijk) of 083 - 578 7556
Dr. Odendaal: 082 - 731 8069
Dr. Schoeman: 082 - 321 6992

Onderweg door de Baviaanskloof is het interessant om een bezoek te brengen aan de Baviaankloof Conservation Area. Een gebied van 174.000 hectare van valleien, rivieren en bergtoppen. Protea's, fynbos en wild als elanden, zebra's en buffels vindt u hier.
Als u beschikt over een 4x 4 kunt u een mooie route rijden, die u vanaf de Poort via Cambria naar Patensie brengt. Vanaf Patensie volgt u de Eland River Valley - een vruchtbaar gebied in een mooie vallei. Bij de kruising met de R75 kunt u ofwel een lange route maken die via Uitenhage naar Wolwefontein leidt om vanaf hier de R 329 te nemen naar Steytlerville en Willowmore. Korter is het om vanaf Hankey de R 330 te nemen tot de N2 om op de N2 na ongeveer 20 kilometer de R 62 te kiezen via Joubertina naar Uniondale.
De andere routes door de kloof liggen aan de noord- en zuidkant. Aan de noordkant loopt de R 329 via Steytlerville richting Kirkwood, de Zuurbergen en het Addo National Park. Deze route brengt u over een gedeelte betonweg (slechts 1 baan!) en door het dorpje Steytlerville dat door sommige stedenkundigen als het meest authentieke dorp wordt gezien van Zuid-Afrika.
Aan de zuidkant van de Baviaanskloof loopt de bekende R 62 - de weg die al bij Worcestor begint en uiteindelijk eindigt aan de N2 bij Humansdorp. Rijdend over de R 62 treft u een landelijke streek waarin voornamelijk de teelt van appels, peren, pruimen, abrikozen en perziken plaatsvindt. Op de heuvels en bergen domineert het fynbos. In Joubertina, het grootste dorp van de kloof, zult u (komend vanaf Uniondale) aan het einde van het dorp een klein restaurantje treffen (in de weekenden vaak gesloten). Aan de overkant ziet u de Nederduits Gereformeerde kerk, gebouwd van zandsteen in 1907.

Willowmore - Patensie: 200 km
Willomore - Zandvlakte: 98 km
Zandvlakte - Patensie: 99 km
Sederkloof Lodge

Plaats: Willowmore
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: ****
Haaspoort Bushcamp

Plaats: Kleinpoort
Soort: Lodge
Beoordeling: ****
Oyster Bay Lodge

Plaats: Oyster Bay
Soort: Beach Lodge
Beoordeling: ****
Cob Cottage

Plaats: Rietrivier
Soort: Self-catering
Beoordeling: ***
Storms River Guest Lodge

Plaats: Stormsrivier, ec
Soort: B&B
Beoordeling: ***
Tia Ghee Tented Camp

Plaats: Patensie
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: **
Storms River Mouth Rest Camp

Plaats: Tsitsikamma National Park
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Nikalandershoek Guest Farm

Plaats: Patensie
Soort: Guest Farm
Beoordeling: onbekend
Stormsriver Adventures
Plaats: Stormsrivier, ec
Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: 450,00
Prijs kinderen: 450,00

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Op de route tussen Zandvlakte en Patensie is een permit nodig van de Eastern Cape Parks Board. Deze kost 30 rande en is verkrijgbaar bij de ingang. De ingang aan de westzijde is elke dag geopend. Het kantoor bij Patensie is nogal eens gesloten. Belt u met 043 - 742 4450. Vanaf Zandvlakte naar Willomore ligt een openbare weg. In de kloof is geen gsm bereik.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links