Landkaart  

Amatola & Stormberg

Zuid Afrika > Eastern Cape > Amatola & Stormberg >

Flash map.
Plaatsen in "Amatola & Stormberg": - - Aliwal North - Butterworth - Cradock - Double Drift Game Reserve - East London - Elliot - Fort Beaufort - Grahamstown - Hogsback - King William's Town - Kwantu Game Reserve - Lady Grey - Maclear - Queenstown - Stutterheim - Tarkastad - Ugie

Alles over

Amatola & StormbergDeze streek is een gebied met een zeer afwisselend landschap dat eigenlijk nog onbekend is bij de (internationale) toeristen. Van de droge Karoo vlaktes in het westen bij Cradock naar de groene Amatola heuvels rondom Hogsback, van East London aan de kust tot de uitlopers van de Zuidelijke Drakensbergen in het noorden van het gebied bij de grens met Lesotho.

1820 Settlers Het gebied wordt ook vaak aangeduid met Settlers Country. Een benaming die dateert van de tijd dat Engelse boeren zich hier vestigden om als buffer te dienen tussen de Xhosa stam in het oosten en de Kaapkolonie in het westen. De Fish rivier vormde de cruciale grens. Deze rivier kronkelt zich vanaf Fort Beaufort zuidwaarts door het huidige Double Drift Game Reserve, een reservaat waar u nog origineel dikbeboste natuur vindt met de rivier die via een canyon het park doorklieft. Het park bezoeken en er overnachten vraagt een zekere organisatie, maar levert u wel een pure ervaring van natuur en cultuur op. Rijdend door het park zult u telkens stuiten op gedenktekens en verdedigingswerken die herinneren aan zware dagen.
Die zware dagen hebben zich voonamelijk vanaf 1820 afgespeeld toen de Engelse regering besloot om kolonisten naar dit gebied te sturen. Engeland had sinds 1806 het bestuur overgenomen van de Kaapprovincie en hoewel ze het niet zag als een winstgevende kolonie waar veel investeringen in gedaan moesten worden, maakte ze zich wel bezorgd over de oostelijke grens. De Xhosa drong steeds verder westwaarts.
De Engelse regering besloot in 1820 om 50.000 pond vrij te maken waarmee 4.000 kolonisten gevestigd konden worden langs deze oostelijke grens. De kolonisten staan bekend als de '1820 Settlers'. Hoewel het land tot de Fish rivier veel vruchtbare stukken kende, was het beslist geen land van melk en honing waar de kolonisten terecht kwamen. Vanaf het begin hebben ze zware gevechten moeten leveren tegen de Xhosa die natuurlijk hun land wilde behouden. Daarnaast was een groot deel van de kolonisten helemaal geen boerenleven gewend. Al snel verlieten ze hun boerderijen om zich in de groeiende dorpjes en steden zoals Grahamstown te vestigen als timmerman of in een ander vakgebied. In totaal zijn er 9 grensoorlogen geweest. De laatste eindigde halverwege de 19e eeuw toen ook de Transkei (het gebied oostelijk van de Fish rivier) ingelijfd werd bij de Kaapse Kolonie. In Amatola wordt vooral Engels en Xhosa gesproken.

De Xhosa probeerden wanhopig hun grondgebied te behouden. Vooral onder aanvoering van Sandile, hoofdman van de Ngqika-Xhosa, zijn aanhoudend pogingen gedaan om de grond weer onder eigen beheer te krijgen. Sandile is in 1840, op 20-jarige leeftijd hoofdman geworden. In 1846 heeft hij zijn eerste slag geleverd met de Engelsen. Deze slag is bekend geworden als de 7de Grensoorlog. De oorlog ontstond toen een bijl gestolen werd in Fort Beaufort waarbij een stamlid van Sandile als dader werd gezien. Sandile weigerde de persoon uit te leveren waarna de oorlog begon.
Het verlies van deze oorlog leidde ertoe dat een nog groter gebied tot Engels grondgebied werd verklaard, tot grote frustratie van Sandile. Tussen 1850 en 1853 ondernam hij daarom nieuwe pogingen in de 8ste Grensoorlog om het gebied terug te winnen. Ook dit had geen succes waarna Sandile werd vervangen door een blank opperhoofd: Charles Brownlee.
Na 25 jaar, in 1878, doet Sandile weer een poging met steun van een naburige Xhosa-groep, maar verliest ook deze slag en wordt uiteindelijk gedood.

Nongquase Het meest bekende meisje binnen de Xhosa is ongetwijfeld Nongquase (zie Wild Coast). Op haar eigen manier bond zij de strijd met de Engelsen aan. Ze werd gezien als een profetes die in dromen en gezichten de bovennatuurlijke opdracht kreeg van haar voorouders om alle vee en oogsten te vernietigen. Dit offer zou leiden tot de opstand van inmiddels overleden Xhosa-krijgers waarmee de Engelsen verslagen konden worden. In 1857 heeft het hele voorval geleid tot grote hongersnood en veel sterfgevallen.
Op dat moment had het gebied (wat inmiddels Brits Kaffrarië was genoemd) Sir George Grey als gouverneur. Hij wist bij de Britse regering geld los te krijgen om weg- en waterbouwprojecten te starten en een betaald bestuur in te richten. Het fonds werd verder gebruikt voor allerlei ontwikkelingsprojecten.

HTMLCode1
De roman 'het rode hart' van de Xhosa schrijver Zades Mda geeft een prachtig beeld van het alledaagse leven in de Oostkaap. In dit verhaal van Mda worden twee families beschreven die 150 jaar na de dood van Nongquase nog steeds verdeeld worden door de vete van toen. De komst van een projectontwikkelaar die een groot toeristencentrum wil aanleggen, rakelt de vete weer op. De schrijfstijl van Mda zorgt ervoor dat de sfeer de Oostkaap en het alledaagse leven van de Xhosa prachtig tot leven komen. Te bestellen in webshop www.opdiestoep.nl

Strijd in de 20e eeuw Ook de 20e eeuw heeft veel strijd opgeleverd. De bekende advocaat Steve Biko komt uit King William's Town in het oosten van de streek. Biko was de oprichter van SASO (Suid-Afrikaanse Studente Organisatie) waarmee hij het zwarte bewustzijn vorm wilde geven. Volgens Biko was het doel van de blanke Zuidafrikanen om de zwarte bevolking te veranderen in zwarte Europeanen. Biko wilde daar een zwart bewustzijn tegenover stellen waarin zwarte waarden en trots op de eigen cultuur een grote rol speelden. Hij vond tevens dat blanken geen deel konden uitmaken van de vrijheidsstrijd tegen Apartheid.
Biko's ideeën werden door veel zwarte jongeren overgenomen en hebben mede geleid tot de Soweto-opstand in 1976. Op dat moment had Biko al drie jaar huisarrest, maar organiseerde nog altijd bijeenkomsten. Op 6 september 1977 heeft hij ernstig hoofdletsel opgelopen in de gevangenis. Zes dagen later is hij dood aangetroffen.

Puur natuur In de Amatola & Stormberg streek vindt u op diverse plaatsen nog stukken pure en onaangetaste natuur. Het Double Drift Game Reserve met de dikke rivierbebossing en talloze aloëvera planten is een goed voorbeeld, maar ook het Zebra Mountain National Park bij Cradock en de groene Amatola bergen rondom Hogsback waar volgens verhalen Tolkien (ook) inspiratie heeft opgedaan voor zijn verhalen in de Lord of the Rings reeks. Tolkien zou als kleine jongen een aantal keer in Hogsback op vakantie zijn geweest waar hij betoverd is geraakt door de mystieke heuvels waar de mist soms dagenlang ondoordringbaar kan hangen. Op dagen dat het helder weer is, zult u zich bijna in Engeland wanen met mooi aangelegde tuinen vol bloemen.
Aan de noordkant van de provincie stuit u op de zuidelijke Drakensbergen: ruige bergen met hoge toppen en passen. Tussen Rhodes en Maclear ligt zelfs de hoogste pas van het land op 2.623 meter. De winters zijn hier koud en brengen vaak sneeuw. Ski-liefhebbers kunnen dan ook in Rhodes en omstreken terecht voor een afdaling.

Het Amatolagebergte Het hoogste punt van het Amatolagebergte is de Katberg. De pieken van hiervan zijn in de winter vaak met sneeuw bedekt. De oostelijk hellingen van de Wittebergen, aan de grens met Lesotho staan ook wel bekend als het Zwitserland van Afrika. Alhoewel de afdalingen een stuk korter zijn dan wij in Europa gewend zijn is het hier goed skiën! Maar de bergen hebben meer te bieden dan sneeuw, tussen Barkly East en Lady Gray is een 64 km lange treinrit die een verbazingwekkend steile helling met slechts 8 lussen overbrugt. Qua landschap echter spant de omgeving van Hogsback de kroon. De majestueuze en mysterieuze bergen van de Amathola Mountains bieden een sprookjesachtig landschap, bestaande uit met varens en mos begroeide bodems, bloemen, braamstruiken en wilde bessen, beekjes die hun bedding buigen om decoratieve rotspartijen, ruisende watervallen, eeuwenoude hoog oprijzende geelhoutbomen met baarden van mos (Old mans' beard, komt slechts voor in gebiede met erg schone lucht) en grillig kruipend en klimmend groen. J.R.R. Tolkien dwaalde als jongen in deze betoverende bossen. In zijn trilogie 'In de ban van de ring' zijn daar dan ook elementen van terug te vinden! Er is dan ook een wandeling naar hem vernoemd!

Cultuur en wetenschap Niet onbelangrijk zijn twee andere pijlers binnen de streek: de universiteit Ford Hare in Alice en Grahamstown met haar vele kerken en kunstfestival. Fort Hare is de eerste zwarte universiteit in Zuid-Afrika. Gesticht in 1916 door Louis Botha heeft het ondermeer Mandela als afgestudeerde advocaat voortgebracht. Bij de universiteit hoort een kunstmuseum met een onverwachte grote collectie aan kunstwerken.
Grahamstown is beslist de stad met de meeste kerken en kathedralen. Het wordt niet voor niets de City of the Saints genoemd. Ook bekend is Grahamstown om het culturele festival dat jaarlijks plaatsvindt in juli en waar kunstenaars vanuit het hele land aan deelnemen. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.sbfest.co.za

Grahamstown vormt een goed uitgangspunt voor een mooi route door de natuur van de Fish rivier en de vele monumenten die de Grensoorlogen herdenken. Vanaf Grahamstown rijdt u de R67 op richting Fort Beaufort. U rijdt nu langzamerhand de Eccapas over. Het is een prachtige route die u langs velden met aloe vera brengt en bij de pas ziet u de rotsen naast u oprijzen. De pas is gebouwd door Andrew Geddes Bain; een gedenkplaat herinnert aan deze bijzondere architect.
Net voorbij Fort Brown steekt u de Fish rivier over. Even voor dit plekje liggen de toegangswegen tot twee wildparken: linksaf brengt u bij het Kwandwe Game Reserve, een privé wildpark dat wordt beheerd door & Beyond. Kwandwe heeft de Big Five binnen haar grenzen.
Rechtsaf leidt de weg richting Sam Knott Nature Reserve. U kunt via dit reservaat helemaal doorrijden naar Double Drift Game Reserve. Houdt u wel de waterstand in de gaten. Tussen beide reservaten moet u een drif (een betonnen lage brug) over die bij hoog water onderloopt. Met een gewone auto is het dan beslist te gevaarlijk om over het bruggetje te gaan. Hier en daar zult u een hek moeten openmaken en weer dichtdoen. Wees voorzichtig met de elektriciteitsdraden die hier lopen. Al rijdende zult u verder een aantal herinneringen treffen aan de Grensoorlogen, zoals een blokhuis.

Bij Fort Beaufort is het de moeite waard om even rechtsaf te slaan naar Alice om de universiteit Fort Hare te bezoeken. In Fort Beaufort zult u nog een stenen toren treffen die als verdedingsmuur werd gebruikt. U rijdt nu via de R63 richting Adelaide en Bedford: typische agrarische stadjes met de Winterbergen op de achtergrond. Gedenkplaten herinneren aan de Grensoorlogen en de 1820 Settlers die hier hun voetsporen hebben achtergelaten.
Via de R350 zakt u weer zuidwaarts om de Fish rivier weer over te gaan en via Helspoort Pas terug te keren naar Grahamstown.

Afstanden:
  • Port Elizabeth - Addo: 90 kilometer
  • Port Elizabeth - Kaapstad: 750 kilometer
  • Port Elizabeth - Johannesburg: 1350 kilometer
Granny Mouse House

Plaats: Hogsback
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Thornycroft Lodge

Plaats: East London
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De Oostkaap is een bijzondere provincie met veel groen, een wilde kustlijn en locale cultuur. De Oostkaap is de bakermat van Mandela die rond Qunu is geboren en getogen. Glij van de groene heuvels zoals Mandela in zijn kinderjaren deed, maak kennis met de Xhosa-natuur en laat u verrassen door de blauwe oceaan met sterke branding. Safari's kunt u maken in het malariavrije Addo Elephant Park waar u zowel met eigen auto safari kunt rijden als zogenaamde gamedrives per jeep kunt boeken. Double Drift Game Reserve rondom de Fish River Canyon is nog ongerept en weinig toeristisch en vooral een bestemming voor mensen die een echte weg-van-de-snelweg ervaring zoeken.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links