Excursie

Voortrekkers Monument

Zuid Afrika > Gauteng > Greater Tshwane Metro > Pretoria (Tshwane) > Voortrekkers MonumentAan de zuidkant van Pretoria staat het karakteristieke Voortrekkersmonument. Het vierkante gebouw is een markant gezichtspunt in de omgeving, maar ook een markant gebouw voor de geschiedenis van de blanke Afrikaanstalige Zuid-Afrikanen. Ingewijd op 16 december 1949 herinnert aan de Grote Trek van de boeren in hun huifwagens uit de Kaap noordwaarts waarbij ontberingen en strijd hun deel werden. Op zoek naar landbouwgrond zijn talloze gevechten geleverd waaronder de belangrijke slag tegen de Zulu's op 16 december 1838 bij Bloedrivier. Zowel de 16e december als het Voortrekkersmonument belichaamden het nationale bewustzijn van deze groep Afrikaners. In het gebouw worden - voor de Afrikaners - belangrijke historische documenten bewaard waaronder grondaankoopdocumenten uit de 19e eeuw. Bijzonder aan het monument is beslist de lichtkoepel die goed te zien is vanuit het midden van de aankomsthal. Jaarlijks op 16 december schijnt een lichtstraal door de koepel percies op het graf in het centrum van het gebouw waar de symbolische rustplek is van Piet Retief en andere Voortrekkers waar de tekst 'Ons vir jou, Suid Afrika' staat geschreven. Ook op andere dagen geeft de koepel een bijzonder soort licht.
In de nieuwe tijd na Apartheid is het Voortrekkersmonument met de veranderende lijn meegegaan. Sinds 2008 heeft het museum een Heritage Centre waar een overzichtstentoonstelling over de identiteit van Afrikaners in de 20e eeuw is gevestigd.

Openingstijden
Het museum is dagelijks geopend van 08.00 tot 18.00 uur. In de wintermaanden tussen 1 mei en 31 augustus sluit het museum om 17.00 uur. Toegang tot het terrein kan tegen betaling van 20 rand per luxe auto. U krijgt daarvoor oook toegang tot de picknickterreinen en wandelroutes.

Volg vanuit Pretoria centrum de N14 zuidwaarts. U rijdt nu over de Potgieter Avenue. Bij de kruising van R101 met N14 neemt u de afslag R 101, Jan Smuts Avenue. U komt vanzelf bij de Eeufees Weg uit, draait nu rechts en krijgt direct de toegang links.
Komende vanuit het zuiden neemt u de N14. Als u vanaf Sandton komt, rijdt u eerst de N1 richting Pretoria/Polokwane. Aan de zuidkant van Pretoria komen de N1 en N14 samen. Op de N14 blijft u deze weg volgen tot u de afslag met de M7 krijgt. U rijdt nu de Eeufees Road op en krijgt de toegang rechts.

Startplaats:Pretoria (Tshwane)
Adres:Eeufees Road - Groenkloof
Plaats:Pretoria (Tshwane)
Telefoon:+27 (0)12 326 6770
Fax:+27 (0)12 326 8374
E-mail adres:marketing@voortrekkermon.org.za
Website:www.voortrekkermon.org.za
Prijs volwassenen:35,00
Prijs kinderen:15,00


Direct boeken?

Vul onderstaand formulier in:

Naam:
Email:
Telefoon:
Aantal kinderen (0-2 jaar):
Aantal kinderen (3-12 jaar):
Aantal personen (12+ jaar):
Gewenste datum:
Gewenst tijdstip:
Locatie:
Vragen/Opmerkingen:

Let op: Dit formulier wordt rechtstreeks naar de excursie verstuurd en niet naar opreisnaarzuidafrika.nl. Verstuur eventuele vragen / opmerkingen daarom bij voorkeur in het Engels.
CAPTCHA Image
Voer de beveiligingscode in:
 

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

Meer weten over de geschiedenis van de Voortrekkers? Lees de informatie op Battlefields