Excursie

Afrikaanse Taalmonument

Zuid Afrika > Western Cape > Cape Winelands > Paarl > Afrikaanse TaalmonumentPaarl wordt wel het meest Afrikaanse dorp van Zuid-Afrika genoemd. Het Afrikaans als taal is hier voor het eerst op schrift gesteld en de eerste Afrikaanse krant is in dit dorp ter perse gegaan. Het is daarom niet verwonderlijk dat juist in Paarl het Taalmonument staat dat een eerbetoon vormt aan het Afrikaans. Symbolisch gezien is het monument vooral interessant omdat het de samensmelting laat zien van Europese taalinvloeden (waarvan Nederlands heel belangrijk is geweest) met elementen uit zwarte talen, bruine talen (Khoi San/Khoi Khoi) en maleisische invloeden. Al deze invloeden komen samen in een punt die naar boven reikt. De punt is aan de bovenkant open, waarmee wordt gesuggereerd dat de taal openstaat voor invloeden van buitenaf. Op grondvlakniveau stroomt water die een doorgaande vernieuwing symboliseert en het Afrikaans als een levende taal voorstelt.
In het post-Apartheidstijdperk maakt het Afrikaans een moeilijke tijd door. Afrikaners worstelen met hun identiteit en weten niet goed of ze hun Afrikaans moeten opgeven voor het Engels, dan wel de strijd voor behoud moeten aangaan. Nog altijd is Afrikaans de derde taal van het land, na (Zulu) (23%), Xhosa (18%). Het Afrikaans wordt door 13% als moedertaal gesproken. Het Engels neemt een 5e plaats in (na het Pedi) met 9%. Engels wordt wel veel gebruikt in de onderlinge communicatie.

Behalve interessant als cultureel uitstapje biedt het monument ook een fantastisch uitzicht op de omgeving en kunt u bij een beetje helder weer de Tafelberg zien. Het taalmonument is dagelijks open van 08.15 tot 17.00 uur. In de zomermaanden vanaf oktober tot en met maart is het monument vier avonden per week tot 21.00 uur geopend (van dinsdag tot en met vrijdag). De ervaring leert echter ook dat de avondopenstelling zonder nadere aankondiging vervalt als het bezoekersaantal tegenvalt. Belt u daarom liever vooraf even als u uw avond aan het monument wilt besteden: 021 - 863 4809.

Het Taalmonument ligt ten zuiden van het dorp Paarl. U volgt de route naar Paarl (gezien vanuit Stellenbosch) en net voordat u het dorp inrijdt, ziet u een afslag naar links naar het Taalmonument.

Startplaats:Paarl
Adres:Paarlberg
Plaats:Paarl
Telefoon:+27(0)21863 2800
Fax:+27(0)218631797
E-mail adres:taalmonument@mweb.co.za
Website:www.taalmonument.co.za
Prijs volwassenen:25,00
Prijs kinderen:10,00


Direct boeken?

Vul onderstaand formulier in:

Naam:
Email:
Telefoon:
Aantal kinderen (0-2 jaar):
Aantal kinderen (3-12 jaar):
Aantal personen (12+ jaar):
Gewenste datum:
Gewenst tijdstip:
Locatie:
Vragen/Opmerkingen:

Let op: Dit formulier wordt rechtstreeks naar de excursie verstuurd en niet naar opreisnaarzuidafrika.nl. Verstuur eventuele vragen / opmerkingen daarom bij voorkeur in het Engels.
CAPTCHA Image
Voer de beveiligingscode in:
 

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief: